Baklava




Kreeka magustoit, idamaiselt magus ja tõeline hõrgutis. Kreeka toidud on üldjuhul värvikirevad, aromaatsed ning lihtsalt valmistatavad. Magustoitudes domineerivad  mesi, rosinad ja pähklid. Teen täna selle väga, väga hea baklava ka ise valmis. Mõte tuli, vaadates Gordon Ramsay kokasaadet ja mõeldud-tehtud ta saigi.

Retsept ei ole  võetud 1:1-le  saatest, vaid on  kergelt omaloominguline.


100 grammi võid

300 grammi puhastatud pistaatsia pähkleid
200 grammi suhkrut
1 teelusikatäis kaneeli
1 sidruni mahl ja koor
150 grammi mett 
0,5 klaasi vett 
1 pakk filotaigent ehk siis 11 lehte 







Purusta pähklid ning sega need suhkru ja kaneeliseguga, riivi sisse sidrunikoor. Sega kõik korralikult omavahel läbi.




 Sulata või.  Filotaigen peaks olema võetud sügavkülmast vähemalt 2 tundi ennem sulama. Jälgima pead seda, et lehed on niisked, selleks kasuta märga froteerätikut - sobib materjali poolest väga hästi-teised riidesordid on hakanud filotaigent külge võtma :-). Lõika filotaigna lehed keskelt pooleks ning kata märja käterätikuga. Kui kasutad suuremat plaati, siis vajad vähemalt 2-e pakki filotaigent. Mida kihilisem seda uhkem.




Kasutan  mõõtudelt 30x30 sügavamat ahjuplaati, mille määrin esmalt korralikult võiga. Võta ettevaatlikult esimene leht filotaigent ning kata sellega põhi. Määri sulatatud võiga ning tõsta peale järgmine kiht. Määri uuesti võiga ning uus kiht taigent. Jälle või ja nüüd hakkan iga võitatud filotaignakihile lisama  juba pähkli-suhkru-kaneelisegu.




Nii tee kuni kõik filotaignalehed on kasutatud. Määri viimasele kihile jälle võid ning kata puruga. Nüüd lõika ettevaatlikult kook risti-rästi põhjani läbi. Aseta eelkuumutatud ahju küpsema ( 180 kraadi ). Küpsetamisaeg peaks jääma kuskil 40 minuti juurde.

Valmista järgmiseks siirup, milleks kasuta ära :

150 grammi mett

 1 sidrunimahl
 0,5 klaasi vett

Sulata mesi, vala sisse sidrunimahl ning vesi-kuumuta madalal kuumusel keemiseni. Tõsta baklava ahjust ning vala peale siirup. Jahuta. Tegelikkuses soovitatakse kook jahutada ning lasta seista külmkapis ca 12 tundi. See on ootamist väärt. 





                  Καλή γλυκό πόθους δόντι!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar