LAMBAKOOT







Kahtlemata on see üks tõeline maiuspala, muidugi peab arvestama, et mõnusalt suussulava lambakoodi valmistamiseks kulub omajagu aega ja seepärast on seda mõistlik valmistada puhkepäeval või miks mitte pakkuda seda pidulikku rooga pühadel. Alati on muidugi võimalik teha ettevalmistused juba eelmisel päeval, siis kulub  hiljem oluliselt vähem aega.


4 lamba või tallekooti

2 tl soola
näputäis pipart
3 supilusikatäit oliiviõli
100 grammi sibulat, peeneks hakitud
3 küüslauguküünt, hakitud
2 tassi punast veini, täidlane ( kõlbab täiesti ka mõni odavam vein)
2 supilusikatäit tomatipastat
0,5 liitrit kanapuljongit
 2 teelusikatäit kuivatatud tüümiani
2  loorberilehte 

Kuumuta ahi 180 kraadini.

Kuivata majapidamispaberiga koodid ja puista peale 1 tl soola ja pipart. Hõõru käte vahel sisse. Lase seista umbes tund aega.
Kuumuta oliiviõli  suuremas potis. Pruunista selles lamba või talle koodid õlis.( 5 minutit ) Tõsta koodid potist välja.
Pane potti sibul ja küüslauk. Pruunista 10 minutit, kuni sibulad kumavad läbi või on klaasja läikega.
Lisa punane vein ja kuumuta. Lisa tomatipasta ja kuumuta kõik korralikult läbi ( 12 minutit, pidevalt segades). Maitsesta.
Asetage koodid ahjupotti ja valage peale puljong nii, et koodid on täielikult kaetud. Lisa tüümian ja loorberilehed.
Hautage ahjus kaks tundi. Seejärel pöörake koodid ümber ja hautage ahjus veel 30 minutit. Tõstke koodid ettevaatlikult välja ja asetage need veinikastmesse. 
Serveerige koos kartulipüreega. Mõnusa maitse annab juurde ka krõbedaks küpsetatud suitsetatud peekoniviil. ( või tükelda ja puista kootide ja - või püree peale) Marineeritud küüslauk või sibul täiendab maitset veelgi.








Minu kõrgeimad püüdlused on kuskil kaugel eemal, päikesesäras, kuhu üldjuhul viib pikk, käänuline ning tuuline tee. Võib-olla ei küündi ma kõigi nendeni, aga ma saan alati vaadata ülespoole ja näha nende ilu, uskuda  ja püüda siiski kõigi nende juurde jõuda.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar