SEFIIRIKOOK








Kes meist ei mäletaks sefiiritorti? Nõukogude Liidu ajal ilmselt üks levinumatest kookidest. Sefiiri oli koogil ikka korralik kogus. Raske oli näppude vahelt seda süüa nii, et nägu sefiiriga kokku ei saanud. Mina katsin seekord koogi selle hõrgu, õhulise munavalgekreemi ehk sefiiriga ainult õrnalt aga see ei vähenda maitseelamust mitte raasugi. 

Biskviidipõhi:
6 muna
5 supilusikatäit nisujahu
5 supilusikatäit suhkrut

Kreem:
2 dl. vahukoort
2 supilusikatäit suhkrut
3 supilusikatäit õunamoosi või püreed

Sefiir:

105 grammi munavalgeid
3 dl suhkrut
60 ml vett
0,5 teelusikatäit sidrunihapet

Immutamiseks : 1,5-2 dl õunamahla

Eralda kõigepealt biskviidipõhja tegemiseks munavalged ja kollased. Vahusta munavalged koos suhkruga tugevaks vahuks ja seejärel hakka lisama ükshaaval munakollaseid, massi tuleks koguaeg edasi vahustada. Kui munakollased on lisatud ja mass ühtlaselt läbi vahustatud, siis lisa sõelutud jahu ja sega ettevaatlikult läbi. Määri koogivorm ( 20-24 cm läbimõõduga ) võiga ja vala mass sisse. Kui soovid sefiirisemat kooki, siis kasuta väiksema läbimõõduga koogivormi või tee topeltkogus sefiiri. Küpseta eelkuumutatud ahjus 200  kraadi juures ca 25 minutit. Eemalda koogipõhi vormist ja jahuta maha. 




Sefiiri tegemiseks kuumuta vesi ja suhkur, lase keema, sega pidevalt. Keeda suhkrusiirupit seni, kuni siirup on saavutanud 118 kraadi. Selleks kulub mitmeid minuteid. Mõõta saab siirupi temperatuuri tavalise liha küpsusastme mõõdukiga-uuematel on peal kuni 120 kraadi. Eemalda siirup pliidilt.
Vahusta munavalged sidrunihappega pehmeks vahuks ja nirista pidevalt vahustades sisse kuum suhkrusiirup. Mikserda mass nüüd tugevaks vahuks.




Valmista kreem ja selleks vahusta vahukoor koos suhkruga ja sega sisse õunamoos või püree.
Lõika jahtunud biskviidipõhi pooleks. Immuta alumine pool õunamahlaga ja määri peale vahukoore-õunakreem. 




Tõsta peale teine pool ja immuta seda ülejäänud mahlaga. Kata koogi küljed ja pealmine osa sefiiriga. Kui soovid teha peale mustreid, siis kasuta tordipritsi või kotti koos lainelise otsikuga.




Tõsta kook külmikusse paariks tunniks seisma. 
Serveeri koos hapumate marjade ja-või granaatõunasiirupiga. 




Kogu see maailm on teile nautimiseks. Kuid nautides ärge unustage Ennast.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar