Ahjukapsas soolapeekoniga





Tänane roog on meile kõigile üldtuntud köögiviljast, vihatud ja armastatud peakapsast. Minule isiklikult meeldib kapsas, seda nii värskelt, hapendatult, aurutatult või mis iganes olekus. Kapsas tõstab söögiisu ja aitab vähendada vähkkasvajariski. Värskel kapsamahlal on raviv toime mao ja kaksteistsõrmiku haavanditele. Samuti aitab see köögivili taastada organismi mineraalainetevarusid.Kapsast võib süüa ka toorelt (salatina) või kuumtöödeldult. Hapendamine teeb kapsa kergemini seeditavaks, muudab köögivilja tekstuuri ja maitset, kuid säilitab vitamiinid ja mineraalained. Peakapsast võib töödelda mitmel viisil: aurutada, hautada, pruunistada või isegi täita. Tihti lisatakse kapsast suppidesse, hautistesse või vokiroogadesse. Liialt kaua või ülemäära suures veekoguses keetmine muudab kapsa värvituks ja liiga pehmeks. Ühtlasi väheneb kapsa toitainesisaldus, halveneb maitse ja tekib ebameeldiv lõhn.Kapsas toodi Euroopasse arvatavasti 7. sajandil Väike-Aasiast. Kuigi roomlased ja kreeklased aretasid mitu kapsasorti, ei moodustunud ühelgi neist sellist pead nagu meie oleme harjunud. Külmataluva taimena muutus peakapsas kiiresti populaarseks kogu Põhja-Euroopas. Eriti SaksamaalPoolas ja Venemaal. Valge peakapsas on madala energeetilise väärtusega (alla 30 kcal 100 g kohta) ja sisaldab märkimisväärsel hulgal seedimist soodustavaid ballastaineid. Lisaks märkimisväärsele hulgale C-vitamiinile, mis säilib ka hapendamisel, sisaldab peakapsas ka E-K- ja U-vitamiini.
See roog ise on väga maitsev ja annab karges põhjamaises kliimas kehale korralikult sooja.

1 kapsapea ( umbes 1 kg )
2 porgandit
2 sibulat
2 küüslauguküünt
400 grammi soolapeekoni
100 grammi suitsupeekoni või sinki.
100 grammi taluvõid
õli, musta pipart, soola, muskaati

Lõika kapsepea sektoriteks.


Pane soolaga maitsestatud keevasse vette umbes 10 minutiks. Seejärel kurna ja jäta jahtuma.


Lõika soolapeekon ja suitsupeekon kuubikuteks või ribadeks.



Tükelda samuti sibul, küüslauk ja porgandid.  Kuumuta pannil koos tilga õli,peekoniga läbi, lisa maitseained, pipar ja näputäis muskaati. Ära prae. Soola ära lisa. Tõsta nõrutatud kapsad ahjuvormi, ja vala peale eelnevalt läbikuumutatud segu. Sulata või ja vala sellega kapsad üle.


Tõsta eelkuumutatud ahju ja küpseta 225 kraadi juures vähemalt 40 minutit. 



Soovi korral paku juurde kartulit aga iseenesest on see toit nii maitsev ja rammus, et kartul ei mängi enam mingit rolli. Lihtne ja maitsev!











Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar