Seemnetega näkileib






Põhjanaabrite lemmik läbi aastate, viimasel ajal võitnud ka paljude eestlaste südamed ja leidnud oma tee nende söögilauale. Kodune ja ilma säilitusaineteta maitseb kindlasti paremini kui kauplustes leiduv valik. Mitte, et sealt ei leiaks maitsvaid näkileibasid, vaid kodune, ilma liigse keemia  ja oma käega valmistatud ahjusoe variant kaalub üldjuhul üles kõik teised alternatiivid.

50 grammi kaerahelbeid
100 grammi päevalilleseemneid
50 grammi kõrvitsaseemneid
20 grammi seesamiseemneid
50 grammi linaseemneid
30 grammi kanepiseemneid
280 grammi jahu
1 teelusikatäis soola
1 teelusikatäis küpsetuspulbrit
3 dl vett
1 dl õli




Sega omavahel kõik kuivained ja seemned, seejärel lisa õli ning vesi. Sega hästi läbi ja jäta seniks seisma kuni ahi kuumeneb 175 kraadini. Tõsta küpsetuspaberi keskele umbes pool kogusest ja aseta teine paber peale. Kui sul on olemas küpsetusmatid, kasuta neid. Rulli taignarulliga taigen ühtlaselt laiali. Eemalda ettevaatlikult ülemine paber ja tõsta ettevaatlikult ahjuplaadile.



Küpseta eelkuumutatud ahju keskmisel tasemel algul umbes 8 minutit, seejärel tõsta plaat ahjust välja ja lõika pitsalõikuri või noaga taignasse ühesuurused ruudud. Küpseta seejärel veel umbes 30 minutit või kuni näkileivad on pealt pruunikad.



Serveeri koos toorjuustu või värske võiga. Rohelise sibula rattad panevad iile täpi!




Nipernaadi ütles 1928. aastal läbi August Gailiti suu need kuulsad sõnad ja ta ei eksinud.

"Oma leib on külaleivast ikka magusam."



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar