Grillitud hurmaa salat peekoniga




Hurmaa ehk kakiploom ehk kaki on idadiospüüri vili, botaaniliselt mariHurmaad pärinevad arvatavalt Hiinast. Viljad on olnud eelajaloolisel perioodil oluliseks toiduallikaks nii Hiinas, Koreas kui ka Jaapanis. Looduslik idadiospüür kasvab Hiina metsades ja selle vilju on esmakordselt kirjeldatud umbes aastal 2000 eKr. Puud viidi kultuuri 5. või 6. sajandil. Hurmaade värvus on sõltuvalt kultivarist oranžikaspunane kuni kollakasoranž. Viljad valmivad tavaliselt viie kuu jooksul pärast õitsemist, tavaliselt oktoobris. Kasvuhoones kasvatatud taimedel on võimalik esimest saaki saada kaks kuud varem – augusti keskel. Küpse vilja mass on tavaliselt vahemikus 100–300 (400) grammi ning küpsust kontrollitakse sageli suhkrusisalduse määramisega. Tänapäeval tuntakse maailmas üle 2000 idadiospüüri kultivari, mida kasvatatakse lähistroopilises kliimavöötmes ja parasvöötmes. Lõviosa maailma kogutoodangust annavad vähesed kultivarid. Hiinas, Koreas ja Jaapanis kasvatatud hurmaad annavad peaaegu 90% maailma kogutoodangust.


Valmistame sellest imelisest viljast ühe mõnusa salati. Sobib nii eelroana kui ka põhitoiduna. Kaalujälgijatelegi sobiv suutäis.
Valige kauplusest natukene kõvemad hurmaad, sest neid on parem grillida. Ühe sööja kohta piisab täiesti poolest hurmaast.

0,5-1 hurmaa sööja kohta
50 grammi peekonit sööja kohta
0,5 punast sibulat sööja kohta
väike peotäis frisee salatit
väike peotäis lollo rossot
väike peotäis põldkännakut ehk põldsalatit ( võid asendada ka rukkolaga)
natukene ingverit
mõned viilud värsket tšillit või jalopenot
25 grammi tükeldatud või viilutatud tomatit
balsamico äädikat
musta pipart, soola
paar sektorit sidrunit


Kuumuta ahi 200 kraadini ja laota ahjuplaadile poolitatud  peekoniribad. Grilli krõbedaks ja tõsta ahjujst välja. Puhasta ja viiluta hurmaa. Kuumuta grillpann ja grilli viilusid mõlemalt poolt paar minutit. 


Tükelda või rebi salatist meelepärased tükid. Lõika sibulast peenikesed rattad, koori ingver ja lõika neist imepeenikesed ribad. Sega salatid omavahel, aseta need suuremasse kaussi või taldrikule, tõsta salatile vaheldumisi hurmaa ja peekoniviile. Viska vahele mõned sibularattad, tomatiribad, ingverit, tšillit. Puista peale värskelt jahvatatud pipart, natukene soola. Pigista sidrunisektoritest mahla ja viimistle vastavalt tahtmisele balsamico ääädikaga.



Head isu ja julget pealehakkamist köögis ! Imelised maitsed ootavad Sind!






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar