Rummine šokolaadi-vaarikakook mandlilaastudega






 Jõulud lähenevad, rahvas tormab mööda kauplusi ringi ja ostab meeltesegaduses kokku kõiksugu asju - sest nii näeb traditsioon ette. Kaupmehed muhelevad ja patsutavad õhtuti oma kaukaid. Reklaam on teinud oma töö, niinimetatud allahindlused, kirevad reklaamplakatid ja telereklaamid ajavad lõpuks meeltesegadusse ka kõige kainemalt kalkuleeriva inimese. Inimesed kulutavad iga aastaga aina suuremaid summasid kingituste, ilutulestiku, pudi-padi ja ka söögi peale. Isetegemise rõõm on jäänud vähestele, olgu see siis käsitsi valmistatud kaardike, kingitus, vein või lihtne koogike. Lihtsam ja mugavam on ju kõik kauplusest osta, sest "maailm on hea kaubamaja," ütles kirjamees Ernest Hemingway. Paljud meie seast üldse enam postkaarte teele saadavad ja neid saavad? 
 Meie panime täna küll mõned jõulutervitused teele ja seda läbi vana tava- ehtsa postkaardiga. 
 Tegin täna ühe lihtsa, jõulude eelse koogi -küllap on selleski omamoodi jõuluootust-tunnet ja maitseid.

450 grammi nisujahu
2 teelusikatäit küpsetuspulbrit
2 teelusikatäit suhkrut
0,5 teelusikatäit soola
1 teelusikatäis vaniljesuhkrut
näputäis kaneeli
30 ml heledat või tumedat rummi
60 ml toiduõli
2 kanamuna
100 ml vett
100 grammi kohupiima
50 grammi mandlilaaste
50 grammi vaarikaid
50 grammi tumedat šokolaadi
50 grammi piimašokolaadi
natukene tärklist, võid

Segage omavahel kuivained, lisage kanamunad, kohupiim, toiduõli ja jaokaupa vett. Segage korralikult läbi. Murdke šokolaadist suupärased tükid ( läbimõõduga ca 1 cm ) Pange vaarikad kaussi ja raputage peale natukene tärklist. Segage läbi. Lisage šokolaaditükid taignasse, segage, lisage rumm, segage ja seejärel segage ettevaatlikult sisse vaarikad. Määrige lahtikäiv tordivorm võiga. ( 20-25 cm läbimõõduga ) Puistage põhjale ja külgedele pool mandlilaastude kogusest.




Kuumutage ahi 180 kraadini. Valage taigen vormi ja puistage ülejäänud mandlilaastud peale. Küpsetage alumisel tasemel ca 1 tund.
Tõstke ahjust välja ja laske puhta köögirätiku all seista kuni täieliku jahtumiseni.




Eemalda vorm ning naudi kooki koos tassikese kakao, tee või miks mitte, klaasikese külma piimaga!



Ja lõpetame ka tänase koogiteo Ernest Hemingway ütlusega rahast ja selle kasutamisest :"Asjade eest, mis sulle rõõmu valmistavad, võib maksta mitmeti: teadmiste, kogemuste, riski või rahaga. Et elust mõnu tunda, selleks tuleb õppida oma raha eest midagi täisväärtuslikku saama ja seda teadlikult nautima. Üldiselt on see võimalik. Maailm on hea kaubamaja."






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar