Marineeritud puravikud





Selleaastane seenesaak on erakordselt rikkalik ja rõõmustab metsas luusijaid korralikult. Ometi on paljude unistuseks just puravike korjamine. Neid seeni hinnatakse nii välimuse, toitvuse, kui maitseomaduste poolest.
Puravikke saab toiduks tarvitada mitmel viisil. Kõige olulisem tõde peitub selles, et need seened ei vaja erilist keetmist, sest see muudab nad vintskeks ja libedaks.Puravikke võib praadida, marineerida, soolata, konserveerida omas mahlas, külmutada ja kuivatada. Kuivatatud puravikest võib jahvatamisel omakorda valmistada seenepulbrit. Võrreldes värskete seentega on kuivatatud puravikud oluliselt suurema toiteväärtusega. See on mõistetav, sest kuivatamisel on enamus veest seentest ära auranud ja toitained on kontsentreerunud. Lisaks silmailule, leidmisrõõmule on puravikud suhteliselt toitaineterikkad võrreldes teiste seentega. Puravikud on ühed valgurikkamad seened, mida metsadest korjata võib. Puravikukorjajatele võib öelda lohutuseks, et nende ihaldusobjektidest on mürgine vaid saatana-kivipuravik, mis on vähemalt Eestis suhteliselt haruldane. Ei tasu korjata väga suuri puravikke, vaatamata nende ahvatlevalt suurtele mõõtmetele. Tavaliselt on nad ussitanud ja paljudel liikidel on viljakeha muutunud ebameeldivalt pehmeks-limaseks. Vananenud seente biokeemiline koostis on oluliselt muutunud ja nendesse koguneb mitmesuguseid laguühendeid. Omaette grupi puravikuliste seltskonnas moodustavad aga tatikad. Ehkki paljud seenekorjajad suhtuvad nendesse põlastavalt, on tegemist väärtuslike söögiseentega. Paljudel tatikaliikidel katab kübarat limane nahk, mis tuleks enne toiduks tarvitamist eemaldada. Asugem aga asja juurde,ehk seeni marineerima ja 5 liitri seente marineerimiseks kasutan ära järgmised komponendid :

5 dl vett


120 g suhkrut


100 g meresoola


1 leht loorberit purgi kohta


5-6 tera musta pipart purgi kohta


 1 tk nelki purgi kohta


2 suuremat sibulat

1 dl  veiniäädikat


1 dl 10 % söögiäädikat


1 porgand








Leotan üldjuhul seeni üleöö külmas vees, seejärel puhastan, pesen  ja alustan marineerimist. 
Puhastesse purkidesse viskan mõned porgandist lõigutud seibid, samuti mõned sibularõngad ja loorberilehe ning mõned terad musta pipart ja nelgi. Ajan kastrulis vee keema, seejärel lisan suhkru, soola ja veiniäädika. Keedan ca 10 minutit ja lisan kastruli eelnevalt pestud seened. Keedan  veel ca 5 minutit ja tõstan seened koos vedelikuga purkidesse. Sulgen koheselt eelnevalt ahjus 100 kraadi juures hoitud purgid kaantega ja jätan jahtuma. Hiljem tõstan ära kappi oma aega ootama. Säilivad vabalt toatemperatuuril  pikemat aega.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar