Apelsini-tšillimarmelaad





Eelmine aasta sai valmistatud õunamarmelaadi koos tšilliga, seekord otsustasin proovida apelsinidega sama asja. Lihtne valmistada ja maitse võrratu-eriti koos juustuga, kuid vabalt ka niisama saia-leiva peale määrimiseks. Tšilli on väga hea maitsepikendaja ja paraja koguse puhul on järelmaitsegi mõnus. Tulemus oli nii maitsev, et määrisin seda juba suht kuumalt juustule :-). ( ennast peab ikka kiitma ) 

2 kg apelsine ( ca 0,8 liitrit mahla )

2 kauna punast tšillipipart
1,5 kg suhkrut ( moosi )
1 sidruni mahl 

Sellest kogusest tuleb ca 1, 2 liitrit.

Kuigi puuviljad sisaldavad ise pektiini, kuid  küpsemise käigus väheneb see peaaegu nullini ja tarretumiseks vajame tänapäeva kiires tempos abivahendeid nagu seda on  moosisuhkur. Mina olen teinud ja teen praegugi tavalise suhkruga. Kui teha tavalise suhkruga siis jääb see suhe moosi puhul umbes 1:1 aga moosisuhkruga on see umbes kolmandik suhkrut ja ca 70 protsenti marju. Praegusel juhul  pikeneb lihtsalt tarretumisaeg aga kiiret ju tegelikult pole :-). Oleks moosisuhkur ainult paksendaja ja ilma säilitusaineteta, siis võiksin seda rohkem eelistada aga kahjuks see nii pole. Kui pektiin teeb moosi paksuks, siis kaaliumsorbaat on lisaaine, mida kasutatakse hallitusseente ja pärmide arengu pidurdamiseks ( juustud, veinid, keedised ). Kuigi seda ei peeta toksiliseks võib ta siiski pideval kasutamisel esile kutsuda allergilist nohu või kõhulahtisust. Kui purgid on puhtad ja hoidis korralikult läbi keeta-säilib ja tarretub see väga hästi tavalise suhkruga.



Pressi apelsinidest mahl välja ja vala see kastruli. Tükelda tsilli. Kes ei ole nii suur tšilli sõber, see kasutagu ainult 1 kauna.






Kuumuta mahl ca 40 kraadini ja sega sisse seejärel suhkur. Suhkru peaks üldjuhul lahustama mahlas enne keemist. Kui suhkur on lahustunud ja segu on keema läinud siis lisame tükeldatud tšilli ja sidrunimahla. Keedame ca 15 minutit keskmisel kuumusel ja seejärel valame koheselt juba steriliseeritud purkidesse. Kuna tegemist on tavalise suhkruga siis korralik tarrendumine võtab tunde koos jahtumisega-vahepeal võiks käia purke keeramas, et tšilli jaguneks korralikult kogu marmelaadi ulatuses, kui jätate lihtsalt seisma siis koguneb kogu tšilli üles.






                           Elamusi !

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar