Pekaanipähkel on pärit USA Mississipi jõe orust ja see on pekaani-hikkoripuu vili.
Enne eurooplaste sisserännet oli pekaanipähklitel vägagi oluline osa indiaanlaste toidus. Lisaks pähklite söömisele ja toitudele lisamisele, valmistasid indiaanlased hikkoripuu viljadest omapärast jooki. Selleks tambiti pekaanipähklid jahuks ja lisati niipalju vett, et saadud segu oli võimalik juua.
Enne eurooplaste sisserännet oli pekaanipähklitel vägagi oluline osa indiaanlaste toidus. Lisaks pähklite söömisele ja toitudele lisamisele, valmistasid indiaanlased hikkoripuu viljadest omapärast jooki. Selleks tambiti pekaanipähklid jahuks ja lisati niipalju vett, et saadud segu oli võimalik juua.
Pekaani-hikkoripuu võib kasvada väga vanaks, on leitud isegi 1000 aastasi puid. Pekaani-hikkoripuu hakkab vilja kandma alles 10 aastaselt.
Pekaanipähkli moodustab piklik seeme ehk tuum, mis koosneb kahest poolest ja meenutab välimuselt pisut Kreeka pähklit aga ta on maitselt pehmem ja magusam...
Kuid niipalju peategelasest, asugem asja juurde.
Praegusel raskel ajal on tükike kooki ikka lubatud ja kes teab, kas rannahooaega tulebki? :-)
Põhi :
100 grammi võid
2,5 dl nisujahu
0,5 dl fariinisuhkrut
paar lusikatäit külma vett
Täidis:
160 grammi pekaanipähkleid
50 grammi võid
2 supilusikatäit vaniljesuhkrut
2 dl vahtrasiirupit
3 kanamuna
Eelmuumuta ahi 175 kraadini. Tee või kuubikuteks, sega jahu suhkruga läbi ja seejärel näpi võiga korralikult läbi. Fariinisuhkur annab koogile mõnusalt karamellise maitse. Lõpus lisa taignale vesi ja sega läbi. Võta koogivorm ja kata põhi ning servad taignaga. Kasutasin ise lahtikäivat koogivormi, surusin taigna põhjale, seejärel asetasin taignale märja küpsetuspaberi ja sellele omakorda teise vormi, millega surusin taigna korralikult laiali ja asetasin ka koos teise vormiga ahju-nii ei vaju taigen servadelt alla.
Küpseta põhja 15 minutit.
Vala vahepeal väiksemasse kastruli vahtrasiirup, lisa või ja vaniljesuhkur. Lase segu keema tõusta ja seejärel eemalda pliidilt. Sega ükshaaval sisse kanamunad ja vispelda läbi.
Tõsta koogipõhi ahjust välja. Kui oled kasutanud abivahendeid, siis tõsta need välja ja vala täidis asemele. Lisa tükeldatud või terved pekaanipähklid. Küpseta ca 25 minutit.
Tõsta ahjust välja, jahuta. Sobib serveerida koos vahukoore või vaniljekastmega, miks mitte niristada peale hoopis vahtrasiirupit. Kõik sobivad.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar