Focaccia ehk Toscana schiacciata




Itaalia suur, lame ja tavaliselt ümmargune leib, mis on kuulus ka mujal maailmas, Itaalias on üldiselt igas piirkonnas oma nimega. Variante on samuti palju ja kõige lihtsam on neist lihtsalt ürtide,küüslaugu ja loomulikult oliiviõliga. Mõnus üllatada külalisi ja kaasa võtta piknikule. Ühes korralikust leivast jagub ka suuremale seltskonnale ning kõhtu kaob see kiiremini kui valmistamiseks kuluv aeg.

Ühe suure leiva valmistamiseks läheb tarvis :

50 grammi pärmi

7,5 dl sooja vett
850 grammi nisujahu
1 teelusikatäis soola
1 teelusikatäis musta pipart
3 supilusikatäit õli

Katteks :

100 grammi peekoni või Prosciutto sinki

2-3 küüslaugu küünt
tüümiani, rosmariini, köömneid, spinatilehti, peterselli või muid meelepäraseid ürte
meresoola 



Lahusta pärm käesoojas vees. Sõelu jahu suuremasse nõusse, lisa sool, pipar ja õli, vala sisse pärmilahus. Sõtku korralik tainas, peaks jääma siidiseks. Kata kauss toidukilega ja jätta tunniks kerkima.



Tainas kerkinud siis sõtku alla ja aseta õliga määritud ahjuplaadile. Tõsta taignale peekonitükid ja suru need sõrmega kergelt sisse, puista peale meresoola, tükeldatud ürdid ja jäta niiske rätikuga kaetult tunniks kerkima. Tükelda küüslauk ja puista taignale. Võid peale niristada ka oliiviõli.



Kuumuta ahi 200 kraadini ja küpseta keskmisel tasemel ca. 25 minutit. Kõige mõnusam kohe kuumalt aga ka jahtunult viib keele alla. Eriti sobiv salatite, suppide kõrvale, kuid miks mitte lisada veel viil juustu ja süüa võileivana.





Buon appetito cari amici!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar