Kohupiima-mustsõstrakook



Täna laulame oodi mustsõstrale - on ju tema tuntud vitamiinipomm ja igati tunnustatud moosimari. Räägime ka lähemalt natukene mustsõstrast endast. Must sõstar (Ribes nigrum) kuulub sõstraliste sugukonda. Tegu on varaviljuva kergesti paljundatava marjakultuuriga, mille vilju (marju) hinnatakse kõrge C-vitamiini sisalduse poolest. Must sõstar on pärismaine Kesk- ja Põhja-Euroopas ning Põhja-Aasias. Eestis tavaline aiataim ka ravimtaimena tuntud. Musta sõstart kultiveeriti 11. sajandil Venemaa kloostrites ja linnades ning asundustes. Kasvatus Euroopas algas arvatavasti 17. sajandist.
Musta sõstart kasvatatakse kultuurtaimena marjade saamiseks juba alates 17. sajandist. Musta sõstra marju võib süüa toorelt, kasutada erinevates magusates küpsetistes, valmistada moose, siirupeid ja taretisi. Marju tarbitakse toorelt või valmistatakse neist siirupit, moosi, veini, mahla jms. Lehti kasutatakse mitmesuguste köögiviljade konserveerimisel. Nii vilju kui lehti kasutatakse traditsioonilises meditsiinis ja värvainete valmistamiseks.




Marjade toime on üldtugevdav, kootav, uriini- ja higieritust soodustav. Tänapäeval soovitatakse musti sõstraid fenüülketonuuria  aga ka kehveresuse korral.
Rahvameditsiinis kasutatakse marju neerukivide, reuma, liigesepõletike ja ka palaviku korral. 2,5 dl musta sõstra marju sisaldab sama palju C-vitamiini kui väike apelsin. Uuringud on näidanud, et vitamiini hulk püsib enam-vähem sama ka marjade töötlemisel ja säilitamisel. Lisaks sisaldab mari antioksüdante, mis parandavad inimese vastupanuvõimet haigustele. Marja kestas leidub looduslikku ainet  antotsüaniini, mis annab marjadele punase, lilla või sinise värvuse ning aeglustab vähirakkude arengut. Sellised hüvad omadused siis tänasel peakangelasel. 
Alustame põhjast ja komponendid oleksid järgmised :
200 grammi võid
70 grammi tuhksuhkrut
200 grammi jahu
2 munakollast
3-4 supilusikatäit külma  vett

Mikserdame esmalt kuubikuteks lõigatud või koos tuhksuhkruga, lisame munakollased, jahu ja lõpuks vee. Laseme mikserdada kuskil 5 minutit. Katke taigen toidukilega ning tõste seniks külmkappi tahenema kuni valmistate katte või täidise, nimetage seda kuidas tahate. 
400 grammi kohupiima
250 grammi mustsõstraid
2 munavalget
100 grammi suhkrut
2 dl vahukoort
2 vaniljekauna

Asetage vaniljekaunad koos vahukoorega nõrgal kuumusel keema tõusta, keetke ca 5 minutit seejärel tõstke vaniljekaunad koorest välja ning noateraga õrnalt surudes pressige välja seemned.


Segage saadud mass vahukoore sisse ning laske nõrgal kuumusel keeda veel mõni minut, jahutage. Kohupiim, suhkrur mikserdage korralikult läbi, lisage munavalged ja seejärel jahtunud vahukoor. Segage. Kuumutage ahi 180 kraadini. Seni kuni ahi kuumeneb võtke võiga määritud koogivorm ja suruge tainas ühtlaselt nii põhjale kui servadele, asetage küpsetuspaberi või fooliumiga kaetud põhjale raskuseks herneid või riisi ja eelküpsetage põhja ca 15. minutit. Eemaldage raskus ja laske põhjal jahtuda 5 minutit. Valage nüüd kohupiimamassi mustsõstrad ja segage õrnalt läbi, valage mass ettevaatlikult eelküpsetatud koogipõhjale.
Küpsetage ahju keskmisel tasemel 180. kraadi juures ca. 45 minutit.
Jahutage maha ning serveerige mustsõstardest või muudest meelepärastest marjadest valmistatud kastmega.

Pealehakkamist ja jaksu kõigile !



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar