Seene-singipirukad lehttaignast



Pirukad, nii soolased kui magusad on mõnusaks vahepalaks või kiireks hommikusöögiks ideaalsed kaaslased. Valmivad kiiresti ja erilisi andeid ei vaja-piisab kui on natukene fantaasiat ja pealehakkamist. Muidugi, kodus peaks olema ka midagi sellist mida täidisena kasutada. Mina kasutan  selleks äsja korjatud ja kergelt soolatud männiriisikaid .
Männiriisikas on punakaspruun, noorelt valkja kirmega. Kübar on noorena kumer, hiljem nõgus või veidi lehterjas, tavaliselt selgelt nähtava näsaga kübara keskel. Kübara läbimõõt on kuni mõni sentimeeter, kuid erandlikel juhtudel isegi 10 cm. Kübara servad on õhukesed ja allapoole pööratud. Kübar on sile, vihmaga läikiv ja libe.Seen on suhteliselt lihakas, maitselt kibe. Lõikekohas eraldub valge piimmahl, mis ei muuda õhuga kokkupuutes värvust. Kibeda maitse tõttu ussitavad männiriisikad mõnevõrra vähem kui teised seened. Sageli on täpselt seenejala keskel õõnsus, mis ei ole ussiauk. Jalg on 4–7 cm kõrge, peenike, silindriline, punakas, vahel kaetud valkjate udemetega, alusel pisut jämedam. Kibeda maitse eemaldamiseks tuleb männiriisikat kaua (pool tundi) kupatada, seejärel võib seent ka leotada. Männiriisikas sobib hästi hapendamiseks, soolamiseks ja marineerimiseksLääne allikad nimetavad sageli männiriisikat mittesöödavaks. Võimalik, et nad ei arvesta pool tundi kestvat kupatamist normaalseks seenevalmistusviisiks, kuid on ka oletatud, et Põhja-Ameerika ja Euroopa seened ongi erineva söödavusega. Tegelikult väga hea maitsega.  Seega täna dirigeerib meile männiriisikas. 

8 tahvlit lehttaigent

100 grammi peekonit
100 gammi soolatud männiriisikaid
1 suurem sibul või 2 väiksemat
1 muna
näputäis musta pipart
seesamiseemneid
võid, õli


Võtke 15 minutit enne pirukate valmistamist sügavkülmast välja lehttaigen, kuumutage ahi 200 kraadini, koorige sibulad ja tükeldage peekon. Kui seened on väga soolased siis tuleks neid muidugi juba eelnevalt leotada, seejärel pesta voolava vee all ja nõrutada. Tükeldage .




Kuumutage pannil tilk õli ning lisage sinna tükeldatud seened, sibul ja peekon. Praadige kiirelt läbi ja maitsestage musta pipraga. Jahutage.



 Eraldage munakollane munavalgest ning seejärel lisage munavalge seene-singisegusse. Lõigake lehttaigna tahvlid pooleks. Tõstke lusikatäis segu taigna keskosasse, määrige ääred munakollasega, tõstke kuhjale pisike tükike võid ning suruge seejärel kahvliharudega ääred kokku.



                            

Määrige pealt veel munakollasega, lisage seesamiseemneid ja küpsetage ahju keskosas ca 15 minutit või kuni pirukad on pealt piisavalt kuldpruunid. 




Rõõm jagada !

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar