Lihtsad rosinakuklid

Alustan vastlapäeva hommikut natukene teistmoodi-nimelt teen  sellel puhul hoopis pärmitaignast rosinakukleid.

Mida me selleks vajame ?


Külmikust leiame võid, nii 135 grammi, 3 muna, piima -võtame seda nestet ca 220 ml .

Eelmine päev sai poest muretsetud pärmi,millest kulutame ära ca 30 grammi. Kolistame kappides ja võtame sealt jahu, kasutan taigna tegemiseks 350 grammi maisijahu ja 550 grammi nisujahu (kellele maisijahu ei meeldi, siis jumalapärast kasutagu ainult nisujahu ),lisaks vajame suhrut ca 190 grammi, näputäit soola  ja muidugi rosinaid  130-150 grammi - pesen ja leotan neid enne kerkinud taignasse lisamist ca pool tunnikest .






Komponendid olemas, alustame taignategu : selleks soojendan piima, millese segan pärmi ja 20-30 grammi suhkrut. Järgmiseks valan selle võimalikult suurde kaussi, millesse hakkan sõeludes lisama jahu. Võtan käed appi sest nii on palju lihtsam ja vormin sellest segust korraliku massi -see tehtud,raputan antud massile peale natukene jahu ja jätan taigna rätiku alla puhkama- nii kolmeks tunniks.


Nüüd kui on möödunud  2,5  tundi, võtan külmikust või mida oli siis ca 135 grammi ja panen selle kaussi soojenema, hiljem on seda mugavam taignasse lisada. Järgmiseks panen rosinad ligunema, klopin lahti paar muna ja lisan sellesse suhkru, näputäie soola ja sulanud või -segan saadud ollust ja lisan sinna eelnevalt leotatud ja kurnatud rosinad.Nüüdseks on möödunud piisavalt aega,et see kõik lisada taignamassi.

Olles seganud kõik korralikult läbi, jätan taigna veel 
mõneks ajaks kerkima.


Lülitagem sisse ahi ja soojendame selle kuskil 180 kraadini. Piilugem taignamassi ja nii mööda minnes klobige seda massi alla. Jäänud on eelviimane staadium-taignast tuleks veeretada pallikesed nii 50-55 grammi, käed võite teha kergelt õliseks, siis ei haaku taigen kergelt kätele. Sellest massist peaks tulema oma 25 korralikku pallikest, oleneb kui täpselt te gramme jälgite-parem on muidugi, kui kõik on ühesuurused-sõltub ju sellest ka  kvaliteet ja ka küpsemine on ühtlane.
Järgmiseks võtame küpsetuspaberi, kägardame kokku, teeme märjaks ja siis vaikselt tõmbame laiali, ilma seda rebendamata, seda on nüüd palju mõnusam levitada ahjuplaadile. Tõmban vahest küpsetuspaberi veel õlise majapidamispaberiga üle aga see pole kohustuslik. Laotan ahjuplaadile korraga umbes 10 pallikest -vajutan pallikesi natukene veel alla  ja pintseldan lahtiklopitud munakollasega üle.
Ahjuuks lahti ja plaat pätsikestega  sisse, keskmisele tasemele ja küpsetame neid ca 25 minutit. Viimased 4-5  minutit kasutan ise ventileerimissüsteemi samal kuumusel-see teeb kõik kuklid  ühtlaselt jumekaks :-)Kel tahtmist lisab vahukoort ja tulemus on erakordselt ilus ja maitsev !








Maitse mulle meeldib ja see ongi kõige tähtsam . Head isu ! :-))

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar