Guljass on tuntud Eestis rohkem lihakastmena kui lihasupina. Mina valmistan täna selle originaalsema roa ehk siis supina. Üldiselt sõnastatakse guljassi kui lihasuppi nuudlite ja köögiviljadega, mina kasutan nuudlite asemel siiski kartulit.
400 grammi sealiha
2 sibulat
3 küüslaugu küünt
1 porgand
1 paprika
70 grammi tomatipastat
1 teelusikatäis paprikapulbrit
6 dl puljongit
6 kartulit
pipar, sool
50 grammi võid
näputäis köömneid
Alustan paprika grillimisest, see annab mõnusa suitsuse maitse supile. Pese paprika, lõika pooleks ja eemalda seemned. Kui on kodus gaasipliit, torka poolikud paprikad kahvli otsa ja grilli tule kohal kõik küljed nii, et koor tõmbub mustaks. Aseta grillitud paprikad kaussi ja kata fooliumiga, aurud teevad koore lahti.
Koori ülejäänud juurviljad ja tükelda. Liha peaks olema toasoe enne kasutamist. Pese ja kuivata liha ning tükelda. Pruunista pannil liha, tõsta kastruli, vala peale pool puljongist ning jäta nõrgale kuumusele hauduma. Koori grillitud paprika ja tükelda. Kuumuta tilgas õlis porgand, lisa sibul, küüslauk ja paprikapulber, lisa tomatipasta ning kuumuta kõrgemal temperatuuril ca 10 minutit. Lisa paprika, köömned , vala peale ülejäänud puljong. Lisa hautatud lihatükid koos vedelikuga. Võid hautada edasi suurel pannil või kastrulis.
Hauta pool tundi keskmisel kuumusel, lisa kartul ( võid poolitada ) ja 50 grammi võid. Jäta kaane alla edasi hauduma ca 30 minutiks, tulemus on vapustav :-). Enne serveerimist jahvata peale värsket pipart ning lisa vajadusel soola. See, kes soovib seda kastmena lisagu lõpus 2,5 dl vahukoort ( vispeldatud teelusikatäie tärklisega) ja lasku korra keema ja segagu korralikult läbi.
Jó étvágyat!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar