Mis on pelmeen ? Pelmeen on nuudlitaigna sisse volditud lihatäidis, mida enamasti keedetakse või praetakse. Pelmeene peetakse vene, ukraina ja teiste slaavi rahvaste rahvustoiduks. Kõige tõenäolisema teooria kohaselt pärinevad pelmeenid Hiinast, mida vene rahvad õppisid tundma mongolite kaudu. Teada on, et neid söödi juba 16. sajandil.
Taigna valmistamiseks :
500 grammi jahu
1 teelusikatäis soola
1 muna
200 ml leiget vett
Sõelu jahukuhi lauale või suurde kaussi, tee lohk keskele ja muna sisse. Samasse vesi, sool. Sõtku korralik ühtlane tainas. Sõtku vähemalt 10 minutit.
Rulli taigen kahes osas umbes 1,5-2 mm paksuseks.
Sega kokku täidis :
250 grammi hakkliha
1 sibul
1 küün küüslauku
peterselli, pipart, soola
20 grammi võid
Tükelda sibul, küüslauk ja sega koos hakklihaga korralikult läbi. Lisa maitseained ning või, sega veel.
Lõika klaasi või mõne sobiva vormiga rullitud taignast ringikesed, aseta keskele natuke täidist ( 20 grammi umbes ) ja suru pooled kokku. Õlisse kastetud kahvliharudega võid pressida ääred kinni, samas saad ka mustri.
Sellest kogusest saad valmistada ca. 60 pelmeeni. Aseta valmis pelmeenid plaadile ja tõsta vähemalt pooleks tunniks sügavkülma.
Seejärel tõsta välja ja jaota eraldi portsioniteks, kas säilituskarpidesse või kilekottidesse ning aseta uuesti sügavkülma. Nüüd jääb üle ainult keeta või praadida. Keetmiseks võta suurem kastrul, lisa lusikatäis soola, natuke pipart, loorberileht. Aja vesi keema ning lisa pelmeenid, keeda kuni pelmeenid on pinnale tõusnud ja sealt edasi veel ca 3-5 minutit. Serveeri vastavalt maitsetele kas või, hapukoore, värske maitserohelisega.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar