Grillitud särg spinatikastme ja kartulipudruga






Tänane aukülaline meie toidulaual on   grillitud särg :-). Paljudele see kala ei meeldi millegipärast, kuid mina söön seda väga meeleldi ja maitse üle ei kurda,  särg ei ole ka väga luine ning pisikeste koguste maitseainenetega muudate selle kala vägagi maitsvaks. Pealegi on need kalad tasuta kätte tulnud, piisas vaid paarist tunnist õngitsemisest jõe ääres ja olemas nad olid.
Alustada tuleb kartulipüreest, sest see võtab kõige kauem aega. Kartulid keedetud, kurnake need ja valage sisse pool klaasi soojendatud piima koos sulatatud võiga, riivige sisse natukene muskaatpähklit, näputäis soola ja valget pipart ning tampige kõik korralikult läbi. Jätke pudrupott nüüd rahule ja asuge teiste toimetuste juurde.




2-.... fileed sööja kohta 

näputäis soola
sutsakas valget pipart
raasuke võid
tilgake õli 

Lõigake filee nahapoolele sisse mõni sälk ja hõõruge õrnalt sisse nii sool kui pipar, niisutage õlise näpuga. Laske mõni minut seista. Rohkemat te ei vajagi nende praadimiseks või grillimiseks. Enne grillimist tõstke iga kalafileele tükike võid ning seejärel asetage maitsestatud  fileed grilli küpsema umbes 7 minutiks või kuni nahapool on muutunud mõnusalt krõbisevaks. Võite seda teha samuti pannil või ahjus grillreziimil.




Spinatist natukene ka juttu, pärineb tema  nimelt Vahemeremaadelt ja Väike - Aasiast. Alates 15. sajandist kasvatatakse teda laialdaselt Euroopas. Spinat on erakordselt kõrge vitamiinide ja mineraalsoolade sisaldusega köögivili. Ta sisaldab karotiini E, K ja C- vitamiini. Mineraalsooladest sisaldab eriti rohkesti kaaliumi, rauda, joodi, fosforit ja kaltsiumi. Kuna spinatis on rohkesti oblikhapet ei soovitata teda süüa väga palju korraga ja liiga sagedasti. Spinatitoitudele on soovitatav lisada piima, sest piimas sisalduv kaltsium seob vaba oblikhappe ja muudab viimase organismile kahjutuks. Kõrge rauajoodi ja kaaliumi sisalduse tõttu soodustab spinat vereloomeelundite ja sisesekretoornäärmete tegevust.

Spinatilehti sobib tarvitada tervelt, et paremini säilitada nendes vitamiine. Toitude vitamiinisisalduse suurendamiseks võib lisada keedetud roogadele toorelt peeneestatult. Spinati toitudele on sobiv lisada looduslikke söödavaid rohttaimi, nagu kõrvenõges, naat jpt. Säilitatakse külmutatult. 

Spinatikastme valmistamiseks vajate :

1 supilusikatäis sulatatud juustu
30 grammi võid
0,5 kg spinatit 
musta pipart, soola

Kasutan omakasvatatud ja külmutatud spinatit, kastme või supi jaoks on see variant ideaalne. Võtke suurem pott kuhu lisage tükike võid ja lusikatäis toorjuustu ja kui need on sulanud valage peale spinatilehed. Võib koos vartega sest püreestate need hiljem nagunii ja raisku ei lähe midagi.




Spinat tõmbub kuumutades kokku ja järgi ei jää suurt midagi. Püreestage nüüd saumiksriga kõik korralikult läbi ja jätke kuni serveerimiseni madalale kuumusele sooja. 



Lõpetuseks Mark Twain-i kuulsad sõnad : " Põhimõttel on kaalu alles siis, kui kõht on täis söödud " 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar