Marineeritud kala






Ilmad on läinud jahedaks, veekogudes on muutunud temperatuurilangus kalad aktiivseteks ja kalameestele on see hea aeg oma oskusi nii meelde tuletada kui lihvida ning hiljem muidugi ka kalamehe jutte rääkida, kui suure purika ikka keegi välja tõmbas aga see kõik käib ju asja juurde. Väljas värskes õhus koos sõpradega kalastada või üksi  veekogu ääres aega maha võttes ja kergelt adrenaliinilaksu all olles on midagi muud, kui toas teleka ees ennast niisama sügada :-). Käisin minagi järjekordsel kalapüügil, ilm oli küll suhteliselt tuuline ja jahe, kuid see mind ei häirinud ja saak oli ka lõppude lõpuks korralik. Latikad, särjed, roosärjed ja ahvenad tulid üksteisevõidu õnge otsa ja minu rõõmuks oli neid ainult välja tirida, mõned küll said plehku ja osad vabastasin ise, kuid paari tunniga sai üle pika aja jälle korraga kalakesi mitukümmend. Särge aetakse tihti segamini roosärjega (Scardinius erythrophthalmus), kellega ta on suhteliselt sarnane. Need kaks liiki erinevad üksteisest kõhu- ja seljauime paiknemise poolest: särjel asetsevad mõlemad uimed paralleelselt, roosärjel on aga kõhuuim kergelt ettepoole nihutatud. Veel lihtsam on neid eristada suu paigutuse järgi, särjel on see otseseisune, roosärjel aga ülaseisune.

Kõige tüütum töö selle lõbu juures on muidugi kalade rookimine, kuid see käib paratamatult asja juurde. Õigete töövahendite ja võtetega saab see tehtud kiiresti.
Marineerimiseks tuleks siis kalad esmalt ette valmistada, see tähendab puhastamist ja fileerimist. Kuna kavatsen teha ka puljongit, siis kasutan kalast ära enamuse ja selleks eemaldan kaladelt soomused, sisikonna ja pead, kääridega lõikan ära seljauimed, rinnauimed, kõhuimed ja veel ühe uime :-). Kui kavatsete ainult fileed kasutada, siis tuleb lihtsalt korraliku fileerimisnoaga lõikata lõpuste tagant piki selgroogu sabani välja ja pärast eemalda lihtsalt nahk aga pool kalast läheb sellisel juhul raisku, kui teil just kassiarmeed käepärast pole võtta.  Pesen kalad hoolikalt voolava vee all ja  seejärel segan suuremas anumas paari supilusikatäie meresoolaga ning lasen seista vähemalt paar tundi. 



Järg on fileerimise käes ja selleks on vaja ainult kahte korralikku tööriista- väga teravat fileerimisnuga ja kalapiiki abivahendiks, et kala näppude vahelt ei libiseks ja kogemata noaga kätte ei lõikaks . Viimane töövahend ei ole küll kohustuslik aga suureks abiks algajale fileerijale.  Ei ole minagi mingi proff sellel alal, kuid piiki ma üldjuhul ei kasuta. Nuga peab olema kindlasti terav, vastasel juhul lõhute lihtsalt kala ja fileerimisest ei tule välja midagi.




Kalad fileeritud ( puhaskaal  ca 1 kg ), siis loputage nad külma veega üle ja jätke nõrguma, hiljem piserdage peale poole sidruni mahl. Marinaadi valmistamiseks vajate :


0,5 liitrit vett

2 sibulat
1 porgand
terapipart
3-4 loorberilehte
äädikat
pool sidrunit
5 supilusikatäit meresoola
3 supilusikatäit suhkrut



Vesi keema ja seejärel segage sisse suhkur, sool, lisage 5-6 tera pipart, loorberilehed, riivige poole sidruni koor ja pigistage sisse ka mahl. Viilutage porgand ja sibul ning lisage kõigele eelnevale. Keeda ca 15 minutit.

Keera fileed rulli või lao lihtsalt eelnevalt steriliseeritud purkidesse, vahepeal võiks lisada marinaadi koos sibularõngaste ja porganditega ning seejärel jälle kalafileed. Täida purk ääreni, vala peale marinaad, sulge kindlalt kaanega ning jahuta. Hiljem tõsta ära külmikusse, valmis nautimiseks juba järgmisel päeval.




Tunne rõõmu väiksetest asjadest !


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar