Porgandi-datlikook






Datlid on datlipalmi viljad. Need on väga magusad ja isegi lääged.
Datlid on ovaalse silinderja kujuga. Nende pikkus on 3–7 cm ja läbimõõt 2–3 cm. Küpsete datlite värv varieerub sorditi erepunasest erekollaseni. Igas datlis on 2–2,5 cm pikkune ja 6–8 mm paksune kivi.
Levinumad datlisortide rühmad on pehmed (nt 'Barhee', 'Halawy', 'Khadrawy', 'Medjool'), poolkuivad (e.g. 'Dayri', 'Deglet Noor', 'Zahdi') ja kuivad datlid (nt 'Thoory'). Vilja tüüp sõltub selle glükoosi-, fruktoosi- ja suhkrusisaldusest.
Datlid küpsevad neljas järgus, mida tuntakse nende araabiakeelsete nimede järgi: kimri (toores), khlal (täissuuruses, krõmpsuv), rutab (küps ja pehme) ning tamar (küps ja päikeses kuivanud).
Iraagis, Araabia poolsaarel ning Marokost läände jäävas Põhja-Aafrika osas on datlid tähtis eksportvili. Juba piiblis on neid mainitud üle 50 korra. Islami kultuuririigis süüakse datleid ja jogurtit või piima traditsiooniliselt ramadaaniaegseks õhtueineks. Datleid (peamiselt 'Medjooli' ja 'Deglet Noori') kasvatatakse ka Ameerikas: USA-s Lõuna-Californias, Arizonas ja Lõuna-Floridas, Mehhikos Sonoras ja Baja-Californias.
Datlipalmid hakkavad vilja kandma 4.-8. eluaastal, kaubanduslikus mahus saaki võib saada 7-10 aastat. Täiskasvanud datlipalmilt võib saada 80–120 kg datleid hooaja kohta, ehkki nad kõik ei küpse samaaegselt, nii et aastasse mahub mitu saagikoristust. Et viljad oleksid müügikõlbulikud, tuleb datlikobaraid harvendada ja enne küpsemist katta või siduda nende ümber kott, et viljad oleks kaitstud ilma ning kahjurite, näiteks lindude eest.

200 grammi datleid
350 grammi riivitud porgandit
2 dl muscavado suhkrut
4 dl jahu
1 teelusikatäis küpsetuspulbrit
250 grammi võid
3 muna
1 sidruni koor
2-3 teelusikatäit kaneeli
1 supilusikatäis kamajahu


Soovitan leotada datleid vähemalt 12 tundi vees. Hea on tõsta need küpsetamisele eelnevale õhtul külmkappi ligunema. Vett peaks olema niipalju, et see katab datlid. Hommikuks on datlid ilusti paisunud ja pehmeks läinud. Vala nüüd datlid sellesama veega suuremasse potti ja keeda koos riivitud porgandiga ca. 5 minutit. Lisa riivitud sidrunikoor. Jahuta maha. Vahusta toasoe või koos suhkruga, lisa ükshaaval munad ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Määri lahtivõetav koogivorm võiga ja seejärel puista külgedele ja põhjale kamajahu.


Sega sisse datli-porgandimass. Kuumuta ahi 180 kraadini ja küpseta ahju alumises osas ca 50 minutit.
Jahuta maha ja naudi!



Arthur Schopenhauer, 1788-1860

Kui me poleks endast nõnda meeletult huvitatud, oleks elu nii ebahuvitav, et keegi ei suudaks seda taluda.









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar