Lihtne tuunikala-mozzarellapirukas









Natukene ka mozzarellast :

Napoli regioonist pärinev mahedamaitseline ja pehme konsistentsiga noor juust, mida Itaalias varemalt valmistati ainult vesipühvlipiimast, nüüdisajal aga kas pühvli ja lehmapiima segust või isegi ainult lehmapiimast. Selle kogu maailmas tuntud ja hinnatud juustu valmistamisel kasutatakse erilist pasta filata meetodit, mis seisneb juustumassi venitamises ja saadud niitide kerimisel ümber pulkade. Oma nimegi olevat juust saanud sõnast mozzare, mis tähendab murdmist või äralõikamist. Kõige parem ja originaalsem on muidugi pühvli piimast valmistatud mozzarella, mis  on luksustoode ja mida Itaalia tootjad saadavad kõikjale ümber maailma, kaasa arvatud Hollywoodi supertähtedele nende eritellimuste peale. Valmistatakse peaaegu eranditult ainult pühvlipiimast, viimasel ajal aga ka lehmapiimaga segatult. Probleemiks on nimelt pühvlipiima ikka raskem kättesaadavus ning selle lehmapiimast kolm korda kõrgem hind. Mozzarella di buffala maitse ja lõhn on toormaterjalist johtuvalt suhteliselt tugevad, kuid need omadused tulevad esile alles siis, kui hoiate juustu enne serveerimist paar tundi toatemperatuuril. Variante on veel teisigi aga asume nüüd retsepti juurde.

Taigen:

100 grammi võid
220 grammi nisujahu
ca 50 grammi vett
1 muna
50 grammi riivitud mozzarellat
50 grammi edam juustu
1 teelusikatäis paprikapulbrit
sool, pipar

Sega omavahel hakitud või ja jahu, lisa juust, kanamuna ja paprikapulber. Viimasena sega sisse must pipar ja sool. Aseta saadud taignamass külmikusse, umbes pool tundi tahenemiseks on piisav.

Täidiseks vajad ainult kolme komponenti ja need on :

150 grammi tuunikala (tuunikala õlis konserv )
60 grammi edam juustu
näputäis värskelt jahvatatud musta pipart

Rulli taigen laiali  ja suru see vormi niimoodi, et ka ääred saavad osaliselt üles. ( umbes 24 cm läbimõõduga koogivorm ) Torgi kahvliga põhjale ja külgedele augud. Laota nõrutatud tuunikalakonserv taignale ja sellele omakorda riivitud juust. Viimistle näputäie pipraga.





Küpseta eelkuumutatud ahjus ca 40 minutit. Lase seejärel mõni minut hingata ja serveeri oma lemmiksalati või naudi kasvõi külmana.





Nii lihtne see oligi, ideaalne ka hommikuse kohvi kõrvale !


Lõpetuseks väike mõttetera  Kreeka filosoofilt  Diogenes Sinopest-ilt :


Meil on kaks kõrva ja ainult üks keel — et me rohkem kuulaksime ja vähem räägiksime.










Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar