MARINEERITUD PUHMIK-ÕLIKÕRVITS







Puhmik-õlikõrvits (Cucurbita pepo subsp. pepo var. oleifera Pietsch; sünonüüm: Cucurbita pepo L. convar. giromontiina (L.) Greb. var. oleifera Pietsch) on tegelikult kõrvitsa teisend. Puhmik-õlikõrvitsa viljad on piklikud, enamasti rohelised või kollasetriibulised. Need lõigatakse taimelt ära küpsemata kujul. Puhmik-õlikõrvitsa argikeelne nimetus on ingliskeelse nimetuse mugandina tsukiini, kirjakeeles seda kasutada ei soovitata. Eesti ja vene keeles kutsutakse teda kabatšokiks (nagu ka rullkõrvitsat), meil üldisema nimetusega aga suvikõrvitsaks (suvikõrvitsad on veel näiteks taldrikkõrvits ehk patisson ja spagetikõrvits).Head maitsevad kõik kõrvitsad ja eriti mõnus on neid marineeritud lisandina kasutada talvel. Kõrvitsad sobivad hästi nii rasvaste roogade juurde kui ka täiesti iseseisva toiduna.



1,5 kg puhastatud puhmik õlikõrvitsat või tavaline kõrvits
4-5 liitrit vett
2 teelusikatäit peensoola

Marinaad :
1,3 liitrit vett
2 supilusikatäit vedeldatud mett
5 supilusikatäit 10% äädikat
2 supilusikatäit oliiviõli
1 teelusikatäis soola 
10 tera nelki
4-5 loorberilehte
1 teelusikatäis kuivatatud basiilikut
0,5 teelusikatäit kuivatatud rosmariini

Võta suurem kastrul,  tõsta sinna tükeldatud kõrvitsad ja peale vala külm vesi. Kui soovite krõmpsumat tulemust, hoidke tükeldatud kõrvitsaid vähemalt 6 tundi väga külmas vees.


Lisa sool ja pane keema. Kui vesi on keema läinud keeda umbes 8 minutit, seejärel vala vesi pealt ära ja loputa külma veega. Kurna.

Marinaadi valmistamiseks sega kokku kõik eelnevalt nimetatud komponendid, ainult oliiviõli sega sisse viimasena. Pane marinaad keema ja keeda ca 2-3 minutit. Täida eelnevalt kuumutatud purgid kõrvitsatükkidega ja vala peale kuum marinaad. Sule kindlalt kaanega ja tõsta purgid kaas allpool jahtuma. 


Kõrvits saavutab parima maitse peale 4-5 päevast seismist. Laske jõuludel tulla koos kodukootud hoidistega. 

Inimene on suur oma kavatsustes, kuid nõrk nende teostamises. Selles peitubki tema armetus ja võlu.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar