JÕHVIKA SANGRIA






20. sajandi jooksul kasvasid jõulud Lääne ühiskonnas kõige suurema kaubandusliku käibega pühaks ja on seda ilmselt siiani. Üks selle põhjustest on tava teha jõulude puhul üksteisele kingitusi. Ärihuvide toel on propageeritud jõule üha laiemalt, tänapäevast jõulutraditsiooni kannavad arvukad filmid, teatrietendused, muusikapalad ja raamatud, samuti kuulub sellesse tava ehtida rikkalikult nii inimeste eluasemeid kui ka terveid linnu. Peetakse normaalseks et nii eraisikud kui ka omavalitsused kulutavad jõulude tähistamisele üüratuid summasid. Kommertsialiseerumise tõttu on nihkunud jõulukampaaniate algus kaubanduses järjest varasemaks.
 Moodsa jõulutraditsiooni keskne tegelane on jõuluvana, kes jagab lastele kingitusi. Sageli peetakse kinkide valmistajateks päkapikke, kes kannavad punaseid või anglosaksi maades lausa rohelisi rõivaid. Ameerikalikus traditsioonis veab jõuluvana kinke üle maailma laiali lendava saaniga, mille ees on põhjapõdrad. Jõulumütoloogias on neil ka nimed, eriti tuntud on helendava ninaga põhjapõder Rudolf. Jõuluvanale jäetakse tavapäraselt kaminasimsile või muusse silmapaistvasse kohta piima ja küpsiseid.
Tuppa tuuakse kuusk, mida ehitakse ning mille alla pannakse kingid. Et jõulukinkide tava peetakse eriti tähtsaks lastele, kingitakse tihti mänge või mänguasju. Ehkki aeg-ajalt kõneldakse isetehtud ja individuaalsete, just konkreetsele kingisaajale mõeldud kinkide tähtsusest, tavaliselt kingid siiski ostetakse. Seetõttu on omatehtud kinkide osakaal tegelikult tänapäeval kaduvväike. Jõuluootuse loomiseks on tava panna perekonnas  inimestele sokkidesse või sussidesse hommikuks komme või muid maiustusi.  Et seda oleks lihtsam teha, asetatakse sussid-sokid sageli aknale või riputatakse kamina kohale. Jõulumütoloogia kohaselt toovad maiustusi päkapikud.  Jõule seostatakse ka rahu ja rõõmuga ning sellepärast valmistame ühe mõnusa jõulujoogi ja seda ilma alkoholita. 

1 liiter õunamahla
2 teelusikatäit suhkrut
2 pulka kaneeli
2-4 tähtaniisi
1 õun
1 apelsin
2 dl külmutatud jõhvikaid
0,5 liitrit mulliga vett
tükike ingverit


Pane õunamahl koos suhkru, kaneelipulkade, tähtaniisi ja tükeldatud ingveriga keema. Kui segu on keema läinud, siis kata kastrul kaanega ja lülita pliit välja. Lase jahtuda umbes tund aega. Eemalda vürtsid ja pane külmkappi jahtuma. 
Pese ja koori puuviljad, tükelda ning pane suuremasse kannu koos külmutatud jõhvikatega. Vala peale vürtsitatud õunamahl ja mulliga vesi. 
Lase jõuludel endast läbi voolata. Naudi rahu ja vaikust. 





Lõpetuseks üks väike tähelepanek, kuidas meeste elu võib vabalt jaguneda kolme ossa:
Kui ta ootab jõuluvana, kui ta ei usu jõuluvana ja kui ta on lõpuks ise jõuluvana...

Häid ja rahulikke jõule kõigile soovides!!!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar