RABARBERI-MAASIKAKOOK









Aasta viimane päev on käes ja selle võiks ära saata väärilise koogiga, olenemata, kui soolane või magus see aasta kellegile on olnud. Kõik päevad ja aastad ei ole tingimata vennad-õed ning häid ja halbu aegu tuleb selles elus kahtlemata taluda kõigil elusolenditel aga unustagem nüüd korraks mured ja tehkem suu magusaks ja tänane päev meeldivaks.

Põhi:

500 grammi nisujahu
1 supilusikatäis suhkrut
1 teelusikatäis soola
200 grammi võid ( kuubikutena )
2 kanamuna
2 supilusikatäit piima

Täidis:

400 grammi rabarberit ( sobivad nii värsked kui külmutatud )
250 grammi maasikaid ( sobivad nii värsked kui külmutatud )
3 supilusikatäit suhkrut
50 grammi võid
näputäis musta pipart
0,5 sidruni mahl
1 teelusikatäis balsamico äädikat
100 grammi riivitud koorejuustu

Viimistluseks:
 Vahustatud munakollane

Sõelu jahu suuremasse kaussi, lisa sool ja suhkur. Vispelda eraldi kanamuna koos piimaga. Lisa jahule külmad võikuubikud ja näpi see koos jahuga läbi. Lisa munamass ja sõtku korralikult läbi. Pane taigen külmikusse vähemalt tunniks seisma.
Valmista täidis. Selleks pane suuremasse kastruli kõik eelpool loetletud koostisained peale riivitud juustu ja kuumuta seni, kuni suurem osa veest on aurustunud. Järgi peaks jääma moosi sarnane segu. Jahuta ja sega sisse riivitud koorejuust.
Jaga nüüd taigen kahte võrdsesse ossa. Teine pool pane külmikusse tagasi, seda seniks kuni valmistad põhja. 
Rulli taigen umbes poole sentimeetri paksuseks ja aseta see ca 26 cm läbimõõduga koogipõhja nii, et servad saavad kaetud. Lõika servadest ülejäänud taigen ära ja torgi kahvliga taignasse õhutusaugud.



Küpseta põhja eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures 15 minutit. Seejärel vala koogipõhjale jahtunud täidis. Rulli ülejäänud taignast kate ja tõsta see koogile.




Lõika ülejäänud taigen servadest ära ja vajuta ääred kergelt koogivormi kinni. Nendest taignaribadest, mis jäid üle, tee kaunistused. ( ribad, lilled jne. ) Määri vahustatud munakollasega ja küpseta ahju alumisel tasemel 180 kraadi juures ca 45 minutit. Tõsta kook ahjust välja ja jahuta täielikult. 




Kaunista tuhksuhkruga, serveeri meelepäraste marjade ja-või vaniljejäätisega.






Kunagi saame me inimesed aru, et möödunuid hetki niisama lihtsalt tagasi ei võeta, kõiki oma mälupilte ei saa alati kustutada - need hakkavad venima  ja kummitama meid läbi järgnevate aastate ja võivad püsida kõige järgneva varjus, aeg võib neid oma hämaruses lihvida pehmemaks, kuid siis on nad korraga taas tagasi, selged, üksikasjalised, puhta kõlaga, nende ümber kumisemas kadunud, kuid taasleitud aeg.

Ilusat aastavahetust ja ilusaid hetki Teile kõigile soovides .....


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar