Taas üks imelise, täiusliku ja hõrgu maitsega kook. Mustsõstar on kahtlemata minu lemmikmarjade eesotsas, võib-olla isegi esimesel kohal. Võrratu nii moosina, mahlana ja kindlasti ka täidisena kookides, pirukates. Olen neid lisanud ka külmutatult mullivette, see annab joogile eriliselt värske ja mõnusa meki.
Asume aga nüüd kooki valmistama ja uskuge, tulemus on fantastiline.
Põhi:
200 grammi Digestive küpsiseid
60 grammi võid
2 cl koorelikööri ( Vana Tallinn, Baileys jne)
Täidis :
800 grammi toorjuustu
4 kanamuna
2 dl hapukoort
1 teelusikatäis tärklist
1 dl suhkrut
200 grammi mustsõstraid
0,5 dl suhkrut
1 dl vett
Pane esmalt mustsõstrad kastruli ja lisa 1 dl vett. Lase veel keema minna, keeda ca 5 minutit ja seejärel lisa 0,5 dl suhkrut. Keeda veel ca 5 minutit. Mikserda kõik saumiksriga korralikult läbi ja jäta jahtuma.
Purusta küpsised ja sega puru sulatatud võiga. Lisa liköör ja sega seejärel uuesti läbi. Aseta lahtikäivale koogivormile küpsetuspaber või foolium ning määri küljed kergelt võiga. Suru küpsisesegu põhjale kinni. Aseta seniks külmkappi tahenema kuni valmistad täidist.
Vahusta toorjuust. Sega suhkur tärklisega läbi ja sega see toorjuustule, lisa ükshaaval kanamunad ja lõpuks hapukoor. Tulemuseks peaks olema siidine kreemjas mass.
Vala kreem nüüd küpsisepõhjale ja seejärel nirista koogile ringjate liigutustega mustsõstrasiirup. Osa võiksid jätta nii kaunistuseks kui kastmeks.
Tõsta koogivorm nüüd kõrgemate servadega ahjuplaadile ja vala ahjuplaadile ca 200 ml vett. Ahi peaks olema eelnevalt kuumutatud 160 kraadini. Tõsta ahjuplaat ettevaatlikult ahju alumisele tasemele ja küpseta kooki ca 1 tund. Lülita ahi välja ja jäta ahjuuks praokile. Kook võib sinna jääda niimoodi vabalt veel tunniks ajaks. Seejärel tõsta kook välja ja jahuta täielikult. Parima tulemuse saate siis, kui kook jääb külmikusse ca 12 tunniks seisma. Seda juhul kui suudate ahvatlusele vastu panna!!!
Lõpetuseks Oscar Wilde kuulsad sõnad "Ma saan kõigest jagu, väljaarvatud ahvatlus"
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar