Lõhe tartar apelsini-safrani kastmega






Tänane päevakangelane on kirjulõhe. Kala, millest saab valmistada nii palju erinevaid ja hõrgutavaid roogi. Eelroogadest maitsvate pirukateni, suitsetatult ja soolatult. 
Valmistan ühe eriti mõnusa suutäie, mida pole patt pakkuda parimatele sõpradele või sünnipäeva laual.
Valmistamise aeg jääb alla poole tunni, seega igati hea pakkuda ka ootamatutele külalistele- juhul muidugi kui teil on kõik komponendid kodus olemas aga alati saab improviseerida :-)
Muidugi peab selle roa juures olema täidetud põhiline nõue- kala peab olema värske!
Miks mitte teha oma nädalavahetus maitsvamaks!?


500 grammi lõhefileed ( ca 100 grammi sööjale, seisab külmikus ka kauem, juhul kui ei kasuta kohe ära, võite seda hiljem loomulikult ka röstsaial serveerida.)
2 apelsini mahl
1 apelsini riivitud koor
0,5 teelusikatäit tärklist
1-2 kaprist sööja kohta
lusikatäis paksemat hapukoort
1 väiksem hakitud punane sibul
näputäis safranit
värskelt jahvatatud pipart, soola
näputäis tilli
rucolat
sidrunit
vett
2 teelusikatäit suhkrut
Kaunistamiseks ja maitse viimistlemiseks kalamarja ( ei ole kohustuslik aga garanteerib igal juhul parema maitseelamuse.)

Alustame kastmest. Riivige ühe apelsini koor, seejärel pigistage apelsinidest mahl välja ja pange koos riivitud koorega keedunõusse. Lisage paar teelusikatäit suhkrut ja laske keskmisel kuumusel keema. Keetke ca. 5 minutit, seejärel lisage safran. 


Keetke veel paar minutit, seejärel kurnake segu ja valage keedunõusse tagasi. Keetke veel paar minutit ja lisage paar teelusikatäie külma veega segatud tärklis. Keerake kuumus maha ja segage segu seni kuni see on paksenenud. Eemaldage  anum pliidilt ja jätke jahtuma.
Lõigake puhastatud kalafileest peenikesed ribad ja tükeldage. Maitsestage näputäie värskelt jahvatatud musta pipra ja soolaga. Jätke külmikusse vähemalt 10-ks minutiks maitsestuma. 
Hakkige punane sibul väikesteks kuubikuteks. 
Asetage taldrikule meelepärane kogus maitsestatud lõhet, lisage hakitud sibul, kaprised, lusikatäis hapukoort, natukene tilli ja rucolat. Rucola teeb maitsed põnevaks ja sobib lõhega väga hästi, seepärast soovitan seda suurepärast maitsetaime väga.
Viimistlege lusikatäie kastmega ja asuge nautima!



Sündides ei tea me midagi, kuid meis on peidus tohutud võimalused. Nende avastamine on suur töö! Minul ja ka ilmselt teistel köögikunsti saladuste ja erinevate maitsete avastajatel kulub selleks tõenäoliselt terve elu aga see kõik on seda väärt!!!

















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar