KOMPOTT EHK SÜGIS PURGIS

 


Eks meil kõigil on mingid mälestused kompotiga - tänaseks paljudel ununenud, kuid minule mõnus mälestus lapsepõlvest. Siis ei olnud sellist varianti, et läksid kauplusse ja valisid mida aga tahtsid. Kasutati ikka omi aiasaaduseid ja nendest tehti naturaalseid ja häid hoidiseid. Tuletamegi täna meelde vana hea õunakompotti valmistamise. 

1,5 kg pestud ja tükeldatud õunu

150 grammi tükeldatud ploome

100 grammi viinamarju ( poolitatud )

100 grammi pohlasid

1,5 sidrunit ( viilutatud )

0,5 kg suhkrut 

2,5 liitrit vett

Pange kõik komponendid, välja arvatud suhkur suuremasse kaussi, valage üle 2,5 liitri veega, katke kaane või kilega ning asetage külmikusse üle öö seisma. Hommikul eemaldage sidruniviilud, kurnake vesi teise anumasse ning segage sisse suhkur. Laske vedelik korraks keema. Kuumutage purgid 100 kraadises ahjus ning keetke läbi ka purgikaaned. Täitke purgid kaelani õunte, ploomi, viinamarjade ja pohladega ning valage peale kuum siirup.

Asetage purgid suuremasse kastruli, pane kaaned peale aga ära kinni keera. Võite enne poti põhjale asetada rätiku, et purgid omavahel kolisema ei hakkaks. Valage kastruli niipalju vett, et purgid oleks kaelani sees. Kuumuta purke ca 30 minutit aga ära vett keema lase. Ideaalne oleks kui vee temperatuur ei tõuse üle 90 kraadi.

Kui protseduur on läbi, keera kuumus maha ja jäta purgid natukeseks jahtuma, seejärel tõsta veest välja, keera kaaned korralikult kinni ja jäta toatemperatuurile jahtuma.

Võite juba mõne päeva pärast asuda oma kätetööd nautima, serveerides seda kas kohupiima, küpsiste või mõne muu meelepärase lisandiga.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar