Leipäjuusto ehk leibjuust või ahjujuust on praetud toorjuust, mida traditsiooniliselt valmistatakse Põhjamaal, Lapimaal ja Kainuus. Mõnes piirkonnas on seda nimetatakse ka kohvijuustuks. Hamba all kriuksuva juustu valmistamine on iseenesest ülimalt lihtne ja vajab ainult kolme koostisosa. Kuumutatud piimale lisatakse juustulaap, et eraldada valgumass vadakust. Juust küpsetatakse ahjus nii, et pinnale tekkivad pruunid laigud. Kõrgel kuumusel küpsetamisel keeb rasv juustu pinnale ja moodustab sellele ka säilitusaine kihi. Varasematel aegadel valmistati seda just suvel ja sügisel kui piima oli rohkem saadaval. See oli piduroog ning seda jaotati ka heinategijatele preemiaks. Juustu säilitati kuivatatuna teraviljade hulgas ning sedasi jagus seda ka pikemaks ajaks. Kui seda uuesti kuumutati, siis muutus juust taas pehmeks. Traditsiooniliselt serveeriti seda koos kohviga ning sellele puistati ka suhkrut. Uuemal ajal pakutakse seda näiteks koos murakamoosiga, sobib ka hapukoor ja näiteks viigimarjadest tehtud moosiga.
4 liitrit rasvasemat, pastöriseerimata piima
1,5 supilusikatäit soola
1 supilusikatäis juustulaapi või 5 tilka liitri kohta
Vala piim suuremasse kastruli ning sega soolaga. Kuumuta piim 36 kraadini, seejärel eemalda kastrul pliidilt ning sega sisse juustulaap.
Kata kastrul kaanega ja lase toasoojas seista ca 30 minutit. Seejärel sega vispliga ja jäta veel 15. minutiks seisma. Võta tükk marlit ja aseta see sõelale, sõela alla pane suurem kauss. saad vadakut hiljem näiteks leiva valmistamisel kasutada. Vala mass ettevaatlikult sõelale ja lase nõrguda. Hiljem võid kätega suurema osa massist veel välja pigistada. Pane kauss koos sõelaga külmikusse veel kuni 12 tunniks nõrguma.
Kui juustust on vadak välja nõrgunud, võta ahjuplaat ja keera sõel tagurpidi, eemalda marli ja küpseta juustu eelkuumutatud ahjus 275 kraadi juures 10 minutit. Ära kasuta küpsetuspaberit, sest see kõrbeb lihtsalt ahjus kõrgel kuumusel ära ja võib juustu maitse rikkuda. Seejärel võid juustu teistpidi keerata ja ka teise poole pruunistada. Tõsta ahjust välja ja lase mõni minut jahtuda. Serveeri sobiva moosiga ja naudi oma kätetööd.
Juust on nauditav ka järgmistel päevadel, prae lihtsalt pannil üle. Nii lihtne see oligi!







Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar