See vanade eestlaste lemmik-Sült. Läbi aegade oleme nii meie kui meie kauged esivanemad valmistanud ikka ja jälle sülti. Nimi on küll naljakas aga ju see selline peab olema :-)
Tänapäeval ei viitsi paljud sellega enam jännata ning ostavad poest, kuid selles ei ole enam seda valmistamise salapära ja erilist maitset. Valmistan parema meelega ise, kui lähen poodi tundmatu valmistusviisi või maitsega kallerdist ostma. Vahest on pettumus ikka väga suur. On muidugi saadaval ka täiesti normaalse maitsega sülte, kuid ise tehtud on ise tehtud. Õnneks on meie lähedal korralik lihakarn, kust saab vinge süldimaterjali peaaegu tasuta kätte.
Esiteks tuleks kogu see kraam korralikult puhastada ja likku panna ( 12 tundi ), vett peaks ka nii möödaminnes vahetama paar korda vähemalt.
Kasutan süldi tegemiseks :
seajalgu, poolikut või tervet seapead, kooti ja ka mingil määral loomaliha konte, kus ka liha küljes, kokku ca 2,5-3 kg.
2-3 porgandit (poolitan ja grillin kergelt )
2 sibulat ( poolitan ja grillin kergelt )
terapipart (10-12 terakest)
loorberileht ( 3 tk.)
nelki 2 tk
vürtsi
muskaatpählit riivitult ( lisan seda umbes veerand teelusikatäit )
vett läheb vaja oma 10 liitrit sellele kogusele
soola
küüslauk 2-3 küünt
Ajan kogu lihakraami kiirelt keema ja loputan külma veega üle ning uuesti külma veega keema nõrgale tulele, lisan soola. Käin aegajalt mulksuvalt katlalt vahtu riisumas,sülditegu nõuab oma aega ja kiirustamisega head tulemust ei saavuta. Keedan ca 3 tundi ja lisan grillitud juurviljad, küüslaugu, keedan edasi 30 minutit ja lisan kõik eelnevalt loetletud vürtsid. Segan õrnalt ja lasen potikesel podiseda veel ca 45 minutit, selleks ajaks peaks olema liha luudelt lahti ja võime vedelikust liha jahtuma tõsta. Kurnan korralikult vedeliku, tükeldan jahtunud lihakraami ja lisan puljongisse, maitse ja lisa vajadusel vürtse. Aja nüüd kogu kupatus uuesti keema ja tõsta pliidilt ära. Vala vedel sült eelnevalt niisutatud vormidesse ja jäta jahtuma, hiljem tõsta külmikusse.
Tavaks on saanud süüa sülti kuuma kartuliga, mina lõikan seda ka vahest lihtsalt leivale ja lasen hea maitsta. Lisandiks võib kasutada lahjendatud äädikat, mädarõigast, balsamicot, marineeritud kõrvitsat kuid ka marineeritud sibul sobib suurepäraselt kõrvale.
Lase elul veereda ! Head nautimist !
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar