Pikemat aega on jäänud kapiotsas silma kurvalt norutav pirakas kõrvits, täna otsustasin ta sealt alla vinnata, et sellest valmistada lõpuks nii püreesuppi, kui ka mõned purgid marineeritud kõrvitsat. Kõrvitsast küpsetatud kook on samuti väga hõrk ja mõnus suutäis. Hetkel aga võtame ette siiski ainult püreesupi.
Lõika kõrvits lahti ja kraabi suurema lusikaga mõlemast poolest sisu välja, ühe poole katan toidukilega ja mahutan külmikusse.( Võid muidugi mõlemad pooled tükeldada kui aega ja tahtmist jagub). Teise poole (ca 2 kg ) lõikan sektoriteks ja koorin ära, lõigun sellised parajad kuubikud, Supi jaoks võiksid jätta suuremad kuubikud, marineerimiseks peaksid tegema siiski ühesuurused, muidu jäävad erineva kõvadusega ja tulemus pole ilus ega maitsev.
See töö tehtud, paneme kõrvitsakuubikud suuremasse kaussi ja segame 1,5 supilusikatäie meega, lisame kergelt purustatud pipart ja oliiviõli 2-3 supilusikatäit. Natukene purustatud tsillit ei tee paha. Sega korralikult läbi ja vala ahjuplaadile ning grilli keskmisel tasandil 200 kraadi juures ca. 30 minutit.
Nüüd võiksid korraks ahjust välja tõsta ja segada korralikult läbi-tõsta kuubikute peale 3-4 riba peekoni ja tõsta ahju tagasi. Küpseta kuni peekon on parajalt pruun ja krõbeda olekuga. Tõsta välja ja eemalda peekoniviilud, parim variant oleks asetada need majapidamispaberile nõrguma. Kõrvitsatükid tõsta suuremasse potti ja lisa 2-3 tükeldatud kartulit. Lisa umbes 100 grammi võid , 100 grammi valget veini, paar loorberilehte, mõned pipraterad, paar nelki ja keeda 15 minutit, lisa 1 liiter toidukoort või vahukoort ja sega läbi. Eemalda kastrul tulelt ja püreesta samas nõus saumiksriga korralikult läbi. Nüüd võid tahtmise korral kogu segu ajada läbi sõela aga see pole kohustuslik. Aseta supp tagasi tulele ja lase uuesti keema. Supp on valmis. Grilli pannil kiirelt õhukeselt viilutatud küüslauk. Serveeri supp sügavas taldrikus, tükelda grillitud peekon kuubikuteks ja puista kuubikuid hõrgule püreesupile. Lisa grillitud küüslaugu viilud. Riivi peale natuke muskaatpähklit ja piserda üle sortsu trühvliõliga.
Grillitud ciabatta on kõrvale hammustamiseks nagu rusikas silmaauku ! Mõnus seemneleib pole paha :-)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar