Hernesupp grillitud peekoniga


Soomlastel on saanud tavaks süüa hernesuppi neljapäeviti, komme pärinenevat juba 14 sajandist. Teisest maailmasõjast saadik pakutakse hernesuppi nii Soome kui Rootsi armees just neljapäeviti. Sealiha ja sinep on lahutamatud kaaslased. Peale hernesuppi pakutakse tavaliselt pannkooke moosiga.  Eestlased seostavad hernesuppi rohkem vastlapäeva toiduna, lisandiks muidugi seajalad. Maailma mastaabis aga olevat hernesuppi keedetud juba antiikajal ning Rootsis olevat kukutatud kuningas Erik XIV, nimelt leitud tema surnukehast hulgaliselt arseeni, mida ta oli sisse söönud just hernesupiga.

Minu variant sellest supist koosneb aga järgnevatest komponentidest:


4 dl kuivatatud herneid, kasutan nii kollaseid kui rohelisi pooleks.

2,5 dl vett
1 sibul
1 porgand
1 teelusikatäis kangemat sinepit
200 grammi suitsetatud sealiha ( suitsetatud seajalg, koot )
4-5 riba peekoni
2 tk nelki
sutsakas tüümiani, soola, pipart

Herned peaks olema juba eelmisel päeval asetatud likku. Hommikul loputa herned üle ja lase kõrgel temperatuuril kiirelt keema, lase keeda mõni minut. Lisa suitsetatud sealiha terve tükina. Tükelda porgand ja sibul ning nelk. Lase nüüd haududa keskmisel tulel ca 1,5 tundi, lisa tüümian, maitse järgi soola, pipart.

Tõsta lihatükk supist välja ja tükelda kuubikuteks. Püreesta supp kergelt. Grilli peekoniviilud ja aseta majapidamispaberile nõrguma, et üleliigne rasv välja valguks. Lisa tükeldatud lihatükid supile ja sega läbi. Serveeri meelepärase grillitud saiaviilu ja grillitud peekoniga . Supile võid  nii maitseks kui kaunistuseks niristada ringikujuliselt vahukoort.



Vähese vaevaga suurepärane kõhutäis !

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar