Üks mahlane kotlet on alati mõnus suutäis, nii külmalt kui soojalt. Eriti mõnus on seda vahest süüa lihtsalt mustal leival või lausa näppude vahelt. Tänane õhtupoolik möödub kartulipudru ja kotlette valmistades. Koorene peedisalat on selle roa kõrvale vaieldamatult minu lemmik.
Esmalt tulekski peedid keema panna.
Võtan ca 5 keskmise suurusega peeti ja 5 liitrit vett, maitsestan supilusikatäie soolaga. Keeduaeg orienteeruvalt 45 minutit. Seejärel jätan peedid 15 minutiks veel kuuma vette seisma ja hiljem jahutan peedid külmas vees. Koorin ja riivin, seejärel asetan külmkappi seisma.
Panen keema ca 1,5 kg koorituid kartuleid ja asun kotletide kallale.
700 grammi hakkliha ( kasuta omale meelepärast )
1 sibul
50 grammi tükeldatud peekoni
25 grammi võid
3 muna
1 lusikatäis sinepit
0,5 teelusikatäit soola
0,5 teelusikatäit pipart
1 supilusikatäis maisitärklist
Hakkliha suuremasse kaussi, lisan hakitud sibula, maitseained, tükeldatud peekoni ja tärklise, seejärel kergelt vahustatud munad ning sulavõi.
Segan korralikult läbi ja moodustan kätevahel sobiva suurusega kotletid. Puistan peale seesamiseemneid ning praen esmalt pannil mõlemalt poolt läbi ja asetan ahju 15 minutiks küpsema. Temperatuur vöiks olla 180 kraadi.
Kartulipudru jaoks võtan välja 3 dl piima ja 50 grammi võid, viilutan paar küüslaugu küünt ja röstin õrnalt pannil. Piima kuumutan pliidil koos võiga ja riivin hulka natukene muskaatpähklit, lisan näputäie hakitud tilli.
Kurnan katulid ja tambin kergelt sodiks, lisan maitsestatud piima ja tambin kartulid korralikult läbi, lisan röstitud küüslaugu ja vispeldan pudru õhuliseks.
Peedisalati tarbeks riivin ühe korraliku küüne küüslauku ja segan 2 dl hapukoorega. Saadud segu valan riivitud peedile ja segan hästi läbi.
Kuumal pannil röstin kiirelt 3 viilutatud shampinjoni mis on eelnevalt maitsestatud soola, pipra ja lusikatäie oliiviõliga.
Suurema praetaldriku keskele tõstan korraliku hunniku peedisalatit, sellele kotleti ja kõige peale paraja portsu kartuliputru. Ümberringi laon röstitud seeneviilud.
Vajadusel võid lisada mõne oma suurepärase kastme aga see pole kohustuslik. Näputäis värsket hakitud tilli annab oma panuse .
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar