Täna on rahvusvaheline väljapressimispäev ehk naistepäev ja siis võiks ju valmistada ka midagi erilisemat.
Meisterdame imemaitsva kirju sokolaadi-ploomikoogi. Ma ei tõusnud selleks mitte kell 6 üles, vaid tegin selle valmis juba eelmine õhtu, et saaks ikka kauem põõnata :-)
2 suuremat kaussi läheb selleks tarvis, sest selles koogis ühendame kaks erinevat koogitegu.
Esimese taigna tegemiseks otsime valmis :
150 grammi võid
50 grammi suhkrut
1 muna
4 dl nisujahu
0,5 teelusikatäit soola
Sulata või , jahuta, sega sisse eraldi klopitud muna ja kõik muud komponendid, keeruta korralikult läbi ja jäta seisma. Järgmise taigna tegemiseks läheb vaja :
20 grammi nisujahu
4 muna
200 grammi võid
200 grammi head tumedat sokolaadi ( 70% kakaosisaldusega )
3 dl muscavado suhkrut
Tegemist tuleb nüüd sokolaadi ja või sulatamisega, mida peaks tegema veevannis. Lisa pidevalt segades suhkur ja lase jahtuda. Klopi munad ja lisa jahu, seejärel sega muna-jahu segu sokolaadisegule.
100 grammi kuivatatud ploome võiksid nüüd tükeldada, kui on liiga kuivad, pista vette 10 minutiks ( Baileys kooreliköör oleks ka väga sobivaks leotusvahendiks )
Võta lahtikäiv koogivorm ja käi see korralikult võiga üle, nii põhi kui küljed. Vala nüüd alustuseks põhjale umbes veerand sokolaadiga valmistatud taignasegu kogusest, lisa tükeldatud ploome ja järgmisena tõsta kulbiga sellele kihile heledat tainast ( ei pea olema ühtlane kiht ). Lisa jälle ploome ja uuesti vala heledat taignasegu vormi ja jälle tumedat segu. Vahepeal puista tükeldatud ploome hulka. Viimaseks kihiks jäta hele taigen ja sellele nirista suvaliselt sokolaaditaignast muster peale.
Kuumuta ahi 180 kraadini ja küpseta kooki keskmisel tasandil ca 45 minutit. Kui tiku külge keskelt midagi ei jää, tõsta kook ahjust välja ja kata rätikuga. Lase jahtuda piisavalt. Kaunista tuhksuhru ja vaarikatega.
Jumal ise tuleks seda maitsma, sest see on nii hea !
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar