Kurgilaastud, teravad lihapallid, veini-balsamico kaste ja maitsestatud riis

Hing ihaldab aeg-ajalt midagi teravat ja teistsugust. Tavalised lihapallid ja kartulipudru ei ole just see, mida päevast päeva sisse puugiks! Soomes pidavat see olema lausa lemmikroog ja suhteliselt igas söögikohas saadaval! Teeme meie siiski teistmoodi. Alustan lihapallidest :
0,5 kg hakkliha ( sea )

1 sibul
1 teelusikatäis suhkrut
1 tsillikaun (eemalda seemned )  Kui tahad pereelu põrguks muuta, pane mängu kõik :-)
50 grammi suitsetatud peekoni
1 küün küüslauku, sool, pipar, suitsetatud paprikapulbrit 1 teelusikatäis.

Haki sibul, tsilli, küüslauk. Lisa sool, suhkur, paprikapulber, tükelda peekon väga peeneks. Prae pannil kergelt läbi ja jahuta. Vajad suuremat kaussi, kuhu paned hakkliha ja kraabid pannilt kokku ka eelnevalt praetud segu. Veereta nüüd kergelt õliste käte vahel pallikesed ja pane külmkappi.

Asugem riisi juurde:

200 grammi riisi
50 grammi võid
50 grammi porgandit
50 grammi paprikat
1 sibul
lusikatäis õli praadimiseks
100 grammi läbikasvanud liha, kus oleks nii pekki kui liha enamvähem pooleks
soola, pipart
Pese riis korralikult läbi ja pane kastruli, lisa vett niipalju, et riis jääb umbes 1,5 cm-se veekihi alla, lisa pool lusikat soola ja tükeldatud või. Sega läbi ja pane keskmisele kuumusele keema, kaan peale ja ära puutu seda enne 12 minutit, ära puutu üldse :-). Järgmiseks tee liha ja juurikad pisikesteks kuubikuteks ja prae eelnevalt kuumutatud pannil läbi. Lisa kõik riisile ja sega alles nüüd läbi. Keera kuumus võimalikult väikseks ja jäta hauduma. Kuumuta ahi vahepeal 175 kraadini, võta seesama pann mida enne kasutasid ja pruunista kergelt lihapallid, seejärel pane pallikesed rõõmsalt ahjuplaadile ritta ja ahju ca 20 minutiks. Järgmiseks teeme kiirelt valmis kastme. 
Punast veini 1 dl, balsamico tumedat äädikat supilusikatäis, näputäis soola ja keeda nõrgal tulel ca 10 minutit, sega pidevalt, lisa teelusikatäis sinepit ja samapalju oliiviõli-lase olla nõrgal tulel, ära unusta segamist.
Otsi külmkapist üks roheline kurk, pese ja kuivata. Koorimisnoaga eemalda kõigepealt tumeroheline osa ja viska minema. Tõmba nüüd kurgist ilusad pikad viilud -ühest otsast teise. Pane kaussi, pigista sina ühe sidruni mahl ja lisa jämedamalt purustatud musta pipart ja näputäis soola, sega läbi ja aseta taldrikule. Kaste on valmis ja lihapallid samuti, lülita välja pliit, ahi ja asu serveerima. Tõsta riisi väiksemasse kaussi ja suru kinni, keera see nüüd taldrikule ja eemalda ettevaatlikult tõstes kauss, saad kenas vormis riisihunniku :-) Vastavalt isule tõsta juurde lihapalle ja lisa kaste. Peale võid veel puistata kuivatatud küüslaugu - tsilli segu.

                 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar