Kreemine suitsujuustusupp kukeseente ja juustupirukaga


Mmmm,  koorene ja hõrk juustusupp,  tuba täidab ahjust tulnud värske köömnehõnguline juustupiruka lõhn. Väljas on jälle talv, öösel on lumi maha sadanud  :-). Võtan käsile natukene rohkem tähelepanu nõudva supi tegemise, enamus aega ja tähelepanu kulub tegelikult ainult supipõhja tegemisele. Kasutan selleks valge kastme põhja ehk prantsusepäraselt bechamellkaste põhja. Esmalt olevat seda kuulsat kastet valmistanud Prantsusmaa kindrali ja välisministri kokk Francois Pierre La Varenne ja tema nimetas seda kastet veloute-ks. Hiljem täiustas seda maksukoguja Louis de Bechamel, see ilmus ka tema kokaraamatus, mis nägi ilmavalgust aastal 1651. Sellest sai ka prantsuse kokakunsti piibel.

1 liiter piima

75 grammi jahu
100 grammi  võid
tilk õli
pipar, sool

Suurema kastruli põhja pane või sulama koos õliga, lisa juurde jahu, pipar, sool, kuumuta pidevalt segades kuni tekib nn. pähklilõhna efekt. Seejärel lisa kiiresti  külm piim ( enamus kasutab kuuma piima aga minu variant on külmaga)  ja vispelda kogu aeg, et ei tekkiks tükke. Jahuta ja hoia külmkapis, säilib päris pikalt ja saad kasutatada erinevate kastmete ja suppide põhjana.

Järgmisena juustupirukas või saiake.

2 tahvlit lehttaigent

1 muna
näputäis köömneid
50 grammi juustu

Eralda munakollane ja vispelda see köömnetega läbi, pintselda seda nüüd lehttaigna mõlemale tahvlile. Ühele tahvlipoolele määri kõigepealt muna-köömne segu, seejärel riivitud juustu. Määri teinepool ka muna-köömne seguga ja tõsta peale, vajuta ääred kokku ja seejärel lõika 3 osaks, määri pealmised osad munaga ja aseta ahju küpsema 200 kraadi juurde ca 15 minutiks.

Võta nüüd kopsik või kastrul, oleneb sööjate määrast muidugi. Tõsta sinna kulbitäis bechamel kastet sööja kohta ja pane nõrgale kuumusele keema, lisa sorts valget veini ja 2 dl vahukoort. Lase vaikselt keema ning lisa ca 50 grammi  tükeldatud suitsujuustu, kuumuta kuni juust on sulanud ja serveeri kohe koos kuuma juustupiruka ja võis praetud kukeseentega. Võid lisada supile ka röstitud köömneid !




Bon appétit mes chers amis!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar