Käes on jälle uus päev ja uued mõtted. Midagi kerget ja lihtsat ? Kanast saab nobedalt ja vaevata palju maitsvaid roogasid, lisaks on see väherasvane ja maitsev. Kana ise kuulub faasanlaste sugukonda ja tema eelkäiaks loetakse metsikut puna-dzunglikana ehk bankiva kana, keda eelkõige hakati kasutama kukevõistlustel ( isaseid olendeid ), sest see kana munes aastas ainult kuni 8 muna ! Kagu- Aasias nad kodustatigi esimest korda ja seda siis võitluste pärast. Maailma arvukaimad linnud, kes võivad elada kuni 10 aasta vanuseks. See selleks, käes on siiski aeg valmistada kanast üks mõnus roog.
Grillimiseks võid kasutada kanast kõike, mina kasutan ära koibade küljest saava liha, eemaldan naha ja üleliigsed rasvatükid, eemaldan luudelt liha ja asun marineerima. Kasutan lõikelaual kana puhastamisel ja tükeldamisel kilet, see on lihtne variant hoida puhtust ja pärast ei näe enam suurt vaeva lõikelaua puhastamisel. Kolmest koivast saan ca 500 grammi liha, mida asun marineerima.
500 grammi kanaliha
1 sidrun
50 grammi valget veini
tükike ingverit
lusikatäis oliiviõli
1 sibul
pipar, sool, kurkum-kõike seda näputäis
seesamiseemneid
Tükeldanud kanaliha sobivateks tükkideks, asetan nad kaussi ja segan läbi kuivainetega, seejärel lõikan sibulast rõngad ja ingverist viilud ning lisan kanale. Pigistan sidrunist mahla segan õli ja valge veiniga ning kallan kanatükkidele, segan hästi läbi ja katan kausi toidukilega. Tõstan külmkappi marineeruma ca 30 minutiks. Koristan köögi ja puhastan lõikelaua, võimalusel kasutan alati eraldi lõikelaudasid.
Valmistan kiire tomati-sibula kastme, milleks vajan:
6 tomatit (koorin enne ära )
2 sibulat
1 küün küüslauku
1 nelk
1 loorberileht
supilusikatäis õli
50 grammi võid
musta pipart, soola
Valan kastruli õli ja või, kuumutan ja lisan hakitud sibulatükid, küüslaugu, kooritud tomatid- võiksid need tükeldada või poolitada, kuumutan keskmisel kuumusel rahulikult 15-20 minutit, lisan maitseained ja kuumutan edasi, kuni tomatid on muutunud väga pehmeks, eemaldan loorberilehed ja saumiksriga purustan kergelt veel kõik läbi, lisan sortsu õli ja valmis ta on.
Aeg on kanatükid vardasse ajada ( olen leotanud puust tikke ca. tund külmas vees, et nad grillil tuld ei võtaks, pannil grillides seda vajadust pole.). Veeretan vardaid seesamiseemnetes ja tõstan nad eelkuumutatud ahju (200 kraadi) grillreziimile küpsema . Küpsemisaeg ca 15 minutit, aegajalt keeran vardaid ringi.
Tagliatelle soolatud keevasse vette ja keedan ca 7 minutit, kiirelt kurnan ja lisan 100 grammi toorjuustu, võid lisada ka taluvõis hautatud juurvilju. Röstin pannil kiirelt 2-3 viilu ingveri-uskumatult hea lisand kanale. Sega korralikult läbi ja asu koheselt serveerima.
Head isu mu kallid sõbrad !
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar