Kindlasti üks Inglismaa kuulsamaid toite mida võid saada nii tänavakohvikust kui ka peenest restoranist. Inglismaale jõudis see toit väidetavalt 16. sajandil ja hakkas kiiresti populaarsust koguma. Teen siin oma variandi sellest kuulsast toidust.
Vajad selleks korralikku valget kala, reegel on see, et värske on alati parem aga kui käepärast pole, ajab asja ära ka külmutatud kala. Inglased kasutavad üldjuhul turska aga kõlbab ka haug või miks mitte ahven, räim jne.
400 grammi tursa fileed
1 dl rukkijahu
3 dl nisujahu
1 teelusikatäis soola
0,5 teelusikatäit musta pipart
3 muna
2 dl vahukoort
2 dl valget veini
1 teelusikatäis kuivatatud peterselli
1 teelusikatäis küpsetuspulbrit
0,5 sidrunit
Esmalt tuleks valmistada friikartulid kuna nende küpsemine võtab aega. Võtan sööja kohta 3 kartulit, lõikan viiludeks ja omakorda ribadeks.
Sega kartulid oliiviõliga ning maitsesta soola ja pipraga. Seni kuni ahi kuumeneb 220 kraadini sega kokku friteerimistaigen ehk siis kõik üleval loetletud ained, taigen peaks jääma parajalt paks, selline mis otseselt kalalt maha ei jookseks, kui kala taignasse kasta ja siis üles tõsta. Tainast saad alati vedeldada valge veini või tilga veega.
Tõsta kartulid fooliumi või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning pane kuumutatud ahju küpsema. Keskmisel tasandil oleks ideaalne. Küpseta ca 30 minutit ja alanda kuumus 100 kraadini, seejärel ava ahjuuks ja lase liigne kuumus välja, sulge uks ja jäta kartulid ahju kuni kala valmib.
Vala kastruli või suuremale pannile õli, 3-4 dl ja kuumuta, õli on piisavalt kuum kui leivatükk sisse kastes särisema hakkab. Kasta sidrunimahlaga piserdatud kalafileed taignasse ja seejärel kuumale pannile. Prae mõlemalt poolt ca 3 minutit.
Küpsenud kalafileed võid asetada korraks majapidamispaberile nõrguma, saad liigsest õlist lahti. Serveeri koheselt kuumade friikartulite ning toorsalatiga, võid valmistada ka majoneesist, sidrunimahlast ja hapukoorest kastme kuhu lisatud teelusikatäis kapriseid.
Ideaalne kooslus ja mõnus õhtusöök on garanteeritud. Head nautimist !
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar