Kolach on tegelikult pärit Tsehhi ja Slovakkia vabariigist ja seda on originaalis peetud Kesk-Euroopa pulmades magustoiduna. Vanasti oli ühtne, suur ja sõbralik Tsehhoslovakia, kuid tänaseks on need maad üksteisest lahku löönud ja seega ei teagi täpselt kumbale poolele see au kuulub. Ajaloo järgi kaldub au siiski rohkem Tsehhi poolele. Ameerikas väga suure populaarsuse võitnud magus saiake. Alustagem taignast :
0,5 kg nisujahu
11 grammi kuivpärmi
0,2 liitrit piima
75 grammi võid
1 teelusikatäis küpsetuspulbrit
1 teelusikatäis soola
2 teelusikatäit vaniljesuhkrut või ekstrakti
2 muna
100 grammi suhkrut
1 sidruni koor
Segame ühes kausis omavahel kõik kuivained ning riivitud sidrunikoore ja teises piima, sulatatud või ja kanamunad. Saadud massid segame omavahel kokku ja kätega sõtkume korraliku taigna. Katame natukese jahuga ning asetame rätiku alla umbes tunniks kerkima.
Järgmiseks tuleks valmistada täidis ja selleks vajame :
100 grammi mooniseemneid
1 supilusikatäis mett
0,5 klaasi piima
50 grammi purustatud pähkleid
50 grammi tükeldatud datleid
1 teelusikatäis kaneeli
Asetame kõik ained kopsikusse ja keedame kuni segu muutub suhteliselt paksuks ja seejärel jahutame maha.
Kuumuta ahi 210 kraadini ning alusta taigna vormimist, rulli laiali ja lõika ristkülikud, keskele tõsta lusikatäis täidist ning tõsta servad üksteise peale, kinnita hambatikuga.
Võid ka tõsta lihtsalt kaks nurka omavahel kokku ja kinnitada hambatikuga. Pintselda kõik üle ühest munast ja lusikatäiest piimast valmistatud seguga ning küpseta ahjus keskmisel tasandil ca 15 minutit.
Dobrú chuť priatelia!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar