Marineeritud kurk safraniga





Talv on varsti uksele koputamas ja selleks puhuks tuleb ikka täiendada varusid  hoidiste näol- minu üks  lemmik on läbi aegade olnud marineeritud kurk, mis peaks hamba all ikka korralikult krõmpsuma.  Nippe ja retsepte on tuhandeid aga minu variant oleks järgmine. Valmis on varutud esimeseks teoks ca. 7 kg kurke-on suuri on väikseid, osad lähevad  kohe söömiseks, teised jäävad talve ootama. Mida pisem kurk seda krõmpsum tulemus, muidugi peaks neid selleks ennem ka hoidma ca 12 tundi külmas vees-lisan ka paar kilo jääd, et vesi võimalikult külm saaks . Alustan sellest, et pesen kurgid ja panen need külma vette koos mustsõstralehtedega seisma-lisan ka 3 supilusikatäit jämedat meresoola.





Järgmisel päeval  kurnan ära vee ( ca 5 liitrit ) teise suuremasse potti kuhu lisan :


10 supilusikatäit suhkrut

7 supilusikatäit soola
16 supilusikatäit 10% äädikat või 9 supilusikatäit 30% äädikat
kuhjaga supilusikatäis sinepiseemneid
2-3 loorberilehte
1 teelusikatäis musta terapipart
2 teelusikatäit safranit
3 supilusikatäit viina 





Lase vesi keema ja lisa sinna suhkur, sool, sinepiseemned-alanda kuumust ning lase soolal, suhkrul lahustuda. Lisa äädikas, loorberilehed, must terapipar ja safran. Viina lisan enne marineerimise algust. Lase marinaadil olla kuumal pliidil, kuid ära keeda. 

Aseta puhastesse purkidesse mustsõstralehti ning küüslauguküüs, lisa kurgid, need peaks purgis olema võimalikult tihedalt.



Vala kuum marinaad peale ning aseta peale kaaned. Ära keera täielikult kinni. Aseta purgid kastruli, mis on täidetud kuuma veega ning kuumuta keskmisel kuumusel  purke ca 15 minutit. Keera kaaned kõvasti kinni ning lase purkidel jahtuda kaaned allapoole.




Ja need on kohe söömiseks :-)




Lase talvel rahulikult tulla-ega tali taeva jää-eile lendas suur parv hanesid üle, kogunevad vist vaikselt :-). Ega vanarahvas asjata ütle-kured lähevad-kurjad ilmad, haned lähevad-hallad maas, luiged lähevad-lumi taga !


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar