Grillitud tomatid omas mahlas





Kõigepealt natuke tomatist lähemalt. Euroopasse tõid tomati 16. sajandil hispaanlased Peruust. Hispaanias  kasvatati seda ilutaimena ja vilju peeti mürgiseks. Toiduks hakati tomatit tarvitama alles 18. sajandil Itaalias, kuid ka Prantsusmaal ja Hispaanias. Nende riikide rahvusköögis mängib tomat siiani väga olulist rolli.  Need kolm on  tegelikult Euroopa suurimad tomatikasvatajad. Prantslased andsid algselt akaatsiaõunaks kutsutud tomatile ka uue imetleva nime pomme d'amour ehk 'armastuse õun', millest hiljem sai pomme d'or ehk 'kuldne õun'.Eestis tunti tomatit veel 20. sajandi alguseski  vähe. Keskmiselt sisaldavad küpsed tomati viljad vett 94%, süsivesikuid  2,9%, valku0,8%, rasva 0,4%, kiudaineid 0,8%, mineraalaineid 0,6%. Kuna tomat sisaldab ohtralt vett, annab ta vähe kaloreid: 100 g tomatit sisaldab vaid paarkümmend kcal. Peamiseks energiaallikaks on tomatis suhkrud (glükoos  ja fruktoos) ning orgaanilised happed nagu õunhape ja sidrunhape.Viljadele annavad värvuse pigmendid lükopeen ja beetakaroten, viljade kontsentreerimisel valmistatud toodetes kasulike pigmentide sisaldus suureneb.Tomatis on rohkelt ka vitamiine (B, C, E, K  vitamiinid ) ja vaske, rauda, joodi, fluori ja tsinki. Samuti on  mineraalelementidest  esindatud tomatis kaalium ja naatrium.Tomati rohelised osad sisaldavad mitmeid mürgiseid alkaloide. Küpseid vilju süüakse värskelt näiteks salatites, võileivakattena või lisandina pearoogade juurde ja garneerimisel.Tomat on samuti oluline konservitööstuse tooraine; hinnatud on omas mahlas konserveeritud terved tomatid nii kooritud kui koorimata kujul, laialdaselt kasutatakse ka konserveeritud purustatud tomateid. Tomatitest tehakse püreed, pastat, kastmeid (nt. ketsup) ning konserve.

Valmistamiseks on vaja meresoola, küüslauku, sibulat, musta terapipart ja loomulikult tomateid. Pooleliitrisse purki mahub umbes 5-6 keskmist tomatit. Erilisi nippe siin ei ole, tehnoloogia on lihtsamast lihtsam ja tulemus viib keele alla. :-) Kuumutage ahi ca 230 kraadini.
Esmalt peske tomatid, lõigake välja terava noaga südamik. Näputäis meresoola ja paar pipratera igale tomatile. Kuna tomat muutub grillides magusamaks, siis suhkrut mina ei kasuta. Need, kes fännavad nelki, võivad lisada purgi kohta terakese. Tilk õli ka igasse tomatisse.  Asetage tomatid ahjuplaadile koos mõne küüne küüslaugu ja sibulasektoritega ning küpsetage grillresiimil ca 20 minutit. 

Aeg täis, siis tõstke tomatid ahjust välja ning eemaldage nahk, see eemaldub väga lihtsalt. Võtke puhtad purgid ning toppige igasse purki mõned tomatid, küüslauguküüs ning mõned lõigud sibulat. Valage ka plaadile kogunenud mahl purkidesse. Kaan kergelt peale ja seejärel kuumutage purke umbes 15 minutit  pliidil kastrulis, kuhu on lisatud niipalju vett, et see ulatub ca poole purgini.
Kaaned seejärel kõvasti peale ning tõstke kaan allpool jahtuma. 
Valmis nautimiseks juba mõne päeva pärast. 

Avasin täna-nädal peale valmistamist purgi tomateid ja ma ei pidanud maitses pettuma-kõike on parasjagu.

                                     Mõnusat katsetamist !

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar