- Paprikad on Mehhiko ja Lõuna- Ameerika päritolu. Alles 16. sajandil hakati paprikat kasvatama Türgis, siis Ungaris ja Euroopa teistes riikides. Paprikasortide viljad kaaluvad 10-200 grammi, küpsuses on nad värvuselt hele-, tume- või kollakasrohelised.
- Valminud ehk küpsed viljad on ka punased, mõnedel sortidel ka kollased. Paprika on eriti kõrge dieetilise väärtusega. Kõige hinnatavam on kõrge C- vitamiini sisaldus (200-300mg%) ja karotiinisisaldus (10 mg%). Köögiviljadest on nii kõrge C- vitamiini sisaldusega veel ainult petersell, kuid seda kasutatakse ainult väikestes kogustes maitseainena.
- Vastavalt maitseomadustele jaotatakse punase pipra sordid kahte rühma: kibedaks vürtsipipraks ja magusaks pipraks ehk paprikaks. Seemned on üldjuhul kibedamaitselised.
- Tarvitatakse värskelt, konserveeritult ja pulbrina. Kasutatakse täiesti eraldi toiduna, salatina lihatoitude juurde, lisandina suppides, marineerimiseks, mahla ja ka pasta valmistamiseks.
- Säilitatakse konserveeritult või kuivatatult pulbrina.
Selle suurepärase roa valmistamiseks neljale sööjale vajame me:
5 keskmist paprikat, üks läheb kastme valmistamiseks.( kollased, punased on kõige paremad )
200 grammi hakkliha
1 suurem sibul
1 porgand
1 küüslauguküüs
1 teelusikatäis sidrunipipart
1 teeluskatäis seesamiseemneid
200 grammi sulatatud juustu
100 grammi riisi
0,5 teelusikatäit soola
0,5 teelusikatäit pipart
õli,tšillihelbeid või tšillipipart
Peske paprikad ning eraldage varred, puhastage seemnetest. Pane riis keema.
Prae hakkliha koos tükeldatud sibula ning küüslauguga. Riivi sisse porgand ja lisa seesamiseemned.
Kurna riis ning loputa kuuma veega, lisa see koos sulatatud juustuga hakklihale ja sega kõik korralikult läbi. Eemalda paprika põhjadelt õhuke osa, et paprika jääks püsti seisma.
Raputa paprikatesse sidrunipipart ning lisa tilk õli. Täida hakkliha-riisi seguga ning aseta ahjuvormi seisma.
Aseta eelkuumutatud ahju ( 225 kraadi ) umbes pooleks tunniks küpsema. Valmista vahepeal kaste milleks kasuta :
1 paprika
1 küüslauguküüs
1 teelusikatäis maisitärklist
2 dl vahukoort
20 grammi võid
soola, pipart maitse järgi
Tükelda küüslauk ja paprika kuubikuteks, kuumuta tilgas õlis läbi, lisa maisitärklis ning sega korralikult läbi. Vala peale vahukoor ja lase korraks keema, seejärel alanda kuumus miinimumini. Sega aegajalt.
Tõsta paprikad ahjust välja ning serveeri koheselt koos kastmega.
Rõõm jagada !
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar