Õunakook väikse pohlaga






Õun on olnud inimeste söögilaual väga pikka aega. Vanimad õunad on leitud Çatal Hüyükis Anatoolias, mis pärinevad aastast 6500 eKr.  Keskajal tarbiti värskeid õunu vähe, peamiselt tarbiti neid siidri valmistamiseks ja toidu valmistamisel. Õun eriti punapõskne, sümboliseerib armastust ja viljakust ning on Venuse võrdkuju. Kristlaste seas peetakse õuna Eedeni aia keelatud vilja sümboliks kuigi Esimeses Moosese raamatus tegelikult õunu ei mainita. Germaanlaste mitmetes saagades on õun olnud jällegi märklauaks, mis asub lapse pea peal  ja mille pihta lastakse vibu või ammuga. Tuntum saaga on William Tellist. Vana-Kreeka mütoloogias põhjustas õun, millel oli kiri "Kõige kaunimale ", tüli kolme jumalanna vahel ( Hera, Athena ja Aphrodite ). Õuna sai endale Aphrodite, kes pakkus Trooja Parisele selle eest maailma ilusamat naist, kelleks oli Sparta kuninganna Helena. Paris viis Helena Troojasse ja Sparta kuningas Menelaos alustas naise tagasisaamiseks kuulsat Trooja sõda. Populaarse legendi järgi kukkus õunapuu all istuvale Isaac Newtonile pähe õun, mis aitas tal formuleerida gravitatsiooniseadust.  Praeguseks kõige levinum puuvili maailmas. Riikidest on kõige suurem õunakasvataja Hiina, temale järgneb USA ja Poola. Tänapäeval tarbitakse nii värskelt kui töödeldult. Toodetakse väga palju mahla ja ka püreed. Samuti kasutatakse kuivatatult või mooside, kompottide, siidri, veini või koogi-pirukatäidisena.

Siit tuleb üks väga suurepärane õunakook, mille valmistamiseks koos küpsetamisega kulub ca 1, 5 tundi.


5-6 õuna

200 grammi võid
4 muna
3 dl nisujahu
2 dl suhkrut
2 teelusikatäit vaniljesuhkrut
1 teelusikatäis kaneeli
2 teelusikatäit küpsetuspulbrit
2 dl värskeid või külmutatud pohlasid



Koori õunad ja eemalda südamikud.Lase neil seista vees, kuhu on lisatud natukene sidrunist pigistatud mahla, seni kuni valmistad tainast. Vahusta suhkur koos munadega, lisa sulatatud või, jahu, küpsetuspulber, vaniljesuhkur. Sega käsitsi sisse pohlad ja vala taigen võiga määritud ahjuvormi.




Laota peale õunaviilud ja raputa kaneeliga üle.




Valmista kate milleks vajad :


2 supilusikatäit sulavõid

100 grammi müslit 
4 supilusikatäit suhkrut
5 supilusikatäit jahu

Sega kõik korralikult läbi, kate peab jääma piisavalt kuiv-vajadusel lisa jahu. Raputa nüüd saadud purukate õuntele.




Küpseta eelkuumutatud ahjus ( 180 kraadi ) ca 50 minutit. Jahuta ja serveeri meelepärase lisandiga.





Patt oleks jagamata jätta, see on nii hea !!!!!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar