Põhi:
3 dl vett
40 grammi pärmi
1 teelusikatäis soola
1 teelusikatäis õli
2 dl speltajahu ( võid kasutada ka ainult nisujahu )
4 dl nisujahu
Täidis:
4-5 punast sibulat
1 supilusikatäis õli
1 supilusikatäis mett
1 supilusikatäis veiniäädikat
20 grammi võid
1 teelusikatäis soola
200 grammi hapukoort
1 kanamuna
2-3 dl riivitud juustu
tüümjani
Lihtne ja kiirelt valmiv sibulapirukas maitseb nii hommikuse kohvi kõrvale kui ka lõuna - või õhtusöögiks koos värske salatiga eriti hästi. Alustada tuleks taigna valmistamiseks, kuna see vajab aega kerkimiseks. Põhja valmistamiseks tuleks võtta ca 45 kraadine vesi, millesse tuleb lahustada 40 grammi pärmi. Lisa sool ja õli ning väikeste kogustena sõelutud jahu. Sega pidevalt. Sõtku tainas korralikult läbi, raputa peale natukene jahu ning jäta rätiku alla kuskil 45. minutiks kerkima.
Seni kuni taigen kerkib valmista kate, selleks koori sibulad, viiluta ja hauta lusikatäies õlis ning tükikeses võis keskmisel kuumusel ca 10 minutit. Lisa mesi, veiniäädikas, sool ja tüümjan. Hauta veel mõni minut ja tõsta jahtuma.
Võta välja suurem ahjuplaat, kata see küpsetuspaberiga ja tõsta sinna taigen, võid taigent enne natukene õhemaks rullida ja seejärel paberile tõsta. Suru taigen ühtlase kihina plaadile. Sega hapukoor ja muna ning määri see omakorda taignale. Seejärel tõsta peale sibulasegu ning riivitud juust.
Küpseta pirukat eelkuumutatud ahju alumisel tasemel 200 kraadi juures ca 20 minutit.
Sobib serverida koos hapukoore ja värske salatiga. Kaunistuseks värske tüümjani oksake :-)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar