Heeringas pipravahu ja murulauguga







Täna blogime ühest parimast lihase-kasvatamise söögist, milleks on heeringas. Olenemata sellest kas ta on suitsetatud või marineeritud sisaldab heeringas rohkem kreatiini kui ükski teine olend siin planeedil. Heeringas on üks tähtsamaid toite kulturismis, sest see tõstab lihaste toonust ja lõpuks seega ka jõudu. Kreatiini tarbimine aitab juhtida toitaineid lihastesse, mis soodustab taastumist ja kasvu. Samas tuleb meeles pidada ka seda, et liigne sool ei ole meie organismile hea ja seepärast tuleks ikka jääda normaalsuse piiridesse :-). Samuti  on heeringas hea Omega 3 allikas.  Omega-3 rasvhappest toodetakse kehas kõrgemad rasvhapped eikosapentaeenhape ja dokosaheksaeenhape ning nendest vajalikud koehormoonid. Asendamatutel rasvhapetel ja nende ainevahetusproduktidel on oluline roll kesknärvisüsteemi ja silma võrkkesta ehitusliku ja ainelise terviklikkuse säilitamisel. DHA on kesknärvisüsteemis ja silma võrkkestas peamine ehitusliku funktsiooniga rasvhape, mille olemasolu on aju arengus määrava tähtsusega. Heeringas on kuulunud ja ilmselt kuulub alati eestlase menüüsse, nii pidupäevadel kui ka argipäevadel. Vähe on selliseid kodusid, kus see kala on jäänud tunnustamata.  Serveerivad seda samuti enamus restorane ja söögikohtasid vähemalt Põhjamaades  ja-või Skandinaavias. Tunnustatud hea maitse ka mujal maailmas.

1 Atlandi heeringas  ca 500 grammi 
1 punane sibul
0,5 muna sööja kohta
1 dl vahukoort 30 %  jagub umbes 3-4 sööjale
musta pipart, soola,  murulauku või rohelist sibulat
paar viilu musta leiba sööja kohta
pool sidrunit




Alustagem sellest, et pange kanamuna või kanamunad keema ja seejärel lööge käsitsi või miksriga vahukoor kergelt vahtu, lisage näputäis musta pipart, soola ja tükeldatud murulauku, pigistage sisse umbes supilusikatäis sidrunimahla. Vahustage veel ca 30 sekundit ja asetage seniks külma kuni puhastate kala. Eemaldage heeringalt pea, saba, nahk ja soolikad. Puhastage külma jooksva vee all ja kuivatage korralikult majapidamispaberiga. Lõigake kalast suupärased tükid ja asetage taldrikule, vaht pressige läbi pritsi või kilekoti, millel on üks nurk avatud. Lõigake sibulast mõned rõngad ja viilutage muna. Mustale leivale võid ka natuke vahtu lasta kui tunned, et see liiga kuiv sinu jaoks on. Saad seda suurepäraselt või asemel kasutada. Kaunista tilli, murulaugu ja purustatud pipraga. Riivige peale natuke sidrunikoort.



Halvad inimesed elavad selleks, et süüa ja juua, head söövad ja joovad aga selleks, et elada.

(Plutarchos “How Young Men Ought to Hear Poems”)



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar