Tänane pühapäevane õhtupoolik sai veedetud enamjaolt köögi ja elutoa vahet voorides. Sõpradele sai lubatud kerge õhtusöök valmistada, köögi ja toa vahet voorisin aga sellepärast, et vaatasin samal ajal vilksamisi "Midsomeri mõrvu " :-) Liha sai marineeritud küll juba hommikul ja sellest siin ka alustame.
ca 1,2 kg sea abaliha kamaraga
1 supilusikatäis mädarõigast
1 supilusikatäis sinepit ( mitte väga kanget )
soola, pipart, õli
Esmalt peske lihatükk külma veega, seejärel kuivatage korralikult majapidamispaberiga. Lõigake kamarasse ca 0,5 cm. sügavused sälgud, hõõruge kogu lihatükk esmalt soola, pipra ja õliga ning siis juba korralikult mädarõika-sinepiseguga. Asetage liha kilekotti või suuremasse kaussi mis on kaetud toidukile või fooliumiga ning tõstke see ca 6 tunniks külmikusse. Vahepealne aeg kulutage vabas looduses jalutades või niisama puhates :-)
Tunnike enne liha küpsetamist tõstke liha külmikust välja ja laske tal saavutada toatemperatuur. Aega hästi ära kasutades koorige ja lõigake kartulid sektoriteks, kuivatage ning maitsestage oma lemmik maitseainetega. Mina kasutan selleks soola, pipart, sinepit ja õli. Segan kartulid maitseainetega läbi ja tõstan külmikusse, et maitsed saaksid korralikult seguneda.
Koorige vahepeal ka 2-3 punast sibulat ja lõigake neist õhukesed rattad. Asetage suuremasse kaussi ja valage peale 2. supilusikatäiest suhkrust, 0,5. teelusikatäiest soolast, supilusikatäiest äädikast ja 5. dl veest segatud marineering. Laske külmkapis tõmmata kuni liha serveerimiseni.
Võtke järgmiseks suurem pann ning küpsetage abatükil kõik küljed kergelt läbi. Võtke ahjuplaat ja raputage sinna natukene liha suitsetamiseks mõeldud lepalaaste või tükke. Ahjuplaadile asetage grillrest ja sellele omakorda lihatükk.
Katke nüüd kõik omakorda fooliumiga ja torgake sisse mõned augud.
Sellel ajal kui kartulid ja liha viimast tunnikest ahjus küpsevad, valmistage mesised porgandid ja selleks võtke :
4-5 porgandit
1 küüslauguküün
1 teelusikatäis meresoola
1 supilusikatäis võid
2 supilusikatäit mett
2 dl vett
0,5 sidrunit
pipart
õli
Lõigake porgandid meelepärasteks tükkideks, samuti tükeldage küüslauk.
Valage pannile oliiviõli ning lisage või, kuumutage. Vala tükeldatud porgandid ja küüslauk pannile, kuumutage tugeval tulel ca.7 minutit. Lisage vesi, meresool. Riivi sidrunikoor aga ära seda kohe lisa.
Pigista sisse poole sidruni mahl ja lisa lusikatäis mett. Hauta kaane all veel ca 5 minutit. Eemalda kaas ja lase kõik keema.
Keeda kuni vedelik on peaaegu kadunud. Lisa nüüd sidrunikoor ja ülejäänud mesi ning sega korralikult läbi.
Kastmeks võtan 2,5 dl punast veini ja kuumutan selle keemiseni, seejärel lisan 50 grammi võid, keedan vaiksel tulel ca 20 minutit, lõpus lisan musta pipart ning soola.
Tundus keeruline või aeganõudev? Tegelikult mitte-hästi aega kombineerides jõuate tegeleda oma igapäevaste tegemiste ja asjadega ja söök valmib kui iseenesest. Ene serveerimist laske lihal natukene lõikelaual tõmmata ja seejärel alles viilutage liha vastavalt sööjate arvule.
Ilusat algavat nädalat kõigile, uus nädal, uued mõtted, uued väljakutsed !
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar