Pajatame alustuseks ka natukene sokolaadi ajaloost. Aastal 1492 avastas Itaalia meresõitja Kolumbus Ameerika ning külastas seda mitmeid kordi veel. Aastal 1502 jõi ta seal oma esimese sokolaadijoogi ja sai kingituseks kaasa veel kakaoube. Kuid sel momendil ei paistnud kakaooad talle tähtsana, vaid 27 aastat hiljem jõudis sokolaad Euroopasse. Kuid sokolaadi ajalugu on veelgi pikem. 6. sajandil kasutasid sokolaadi jooki juba Maajad, kes elasid nüüdisaja Lõuna-Mehhikos, metsikute kakaopuude kasvualal. Kindlaks on tehtud, et neid puid kasvatati ka koduõuedes. Nad oskasid kakaoube röstida, pastaks hõõruda ning valmistada sellest vee ja vürtside lisamise abil jooki nimega chocolatl. Algselt kasutati sokolaadi ainult joogina, seda ka pikalt Euroopas. Kakao oli esimene stimuleeriv jook, mis Euroopasse jõudis, hiljem lisandusid kohvi ja tee. Sokolaadi valmistati tollal ja veel kaua aega hiljem tahketest sokolaadi kamakatest, sest kakaopulbrit polnud veel leiutatud. 18.sajandi lõpul hakati sokolaadi jookidele lisama ka piima. 1765. aastal avati Ameerika mandril Massachusettsis esimene sokolaadi tehas, mis sisuliselt tähendas kakaoubadest sokolaadijoogi massi tooraine valmistamise mehhaniseerimist. Kakaovõi ja kakaomassi eraldamist veel ei tuntud. 19. sajandil tõi tormilise arengu Euroopasse sokolaadi kvaliteedis ja toodangu mitmekesisuse. Rajati sokolaaditehaseid ja valmistati esimesi tahvli- ehk söögisokolaade. Õpiti eraldama kakaovõid ja kakaomassi ning valmistama piimasokolaadi ja kakaopulbrit. Nüüd kasutati kakaopulbrit ja joogi nimetus muudeti ümber kakaoks.Sokolaadi leiutajaks peetakse Bristolis firma Fry&Sons’i, kes müüs aastal 1847 toodet, mida paljud loevadki esimeseks maiustusena müüdavaks sokolaaditahvliks.
Aga nüüd koogi juurde. See on kook mis tõmbab põlvist nõrgaks ja teeb rõõmsaks iga toriseva inimrassi esindaja. Eriti lihtne ja koostisaineteks on ainult 2 komponenti. Sokolaad ise ja kanamunad.
6 kanamuna
300 grammi mandlitega sokolaadi
Sulata vesivannil sokolaad. Eralda munakollased valgetest. Mikserda munavalge tugevaks vahuks. Lisa kergelt klopitud munakollased sulatatud sokolaadile ja seejärel sega mass ettevaatlikult vahustatud munavalgega.
Vala kogu mass koogivormi ja küpseta eelkuumutatud ( 190 kraadi ) ahjus ca 25 minutit. Lase mõni minut koogil seista väljalülitatud ahjus.
Jahuta ja serveeri meelepäraste lisanditega, hapukamatest marjadest valmistatud kastmega või lemmikjäätis sobivad kui rusikas silmaauku. Sokolaadikaste koos marjadega, valikuid on palju. Lihtne ja võrratu kook.
Kogu see maailm on teile nautimiseks. Kuid nautides ärge unustage Ennast !
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar