VÕIKÜPSISED





Küpsised, millega seostan alati Šotimaad, seal on need küpsised väga populaarsed ning tee kõrvale lausa kohustuslikud. Vanasti pakuti neid rohkem  jõulude aegu aga nüüdseks on need igapäevased ja neid küpsetatakse väga erinevate retseptide järgi. Tegin täna minagi vanade aegade mälestuseks mõned küpsised. Seekord täidisega. Kes nii suure kogusega jännata ei viitsi, tehku pool aga kuna need säilivad päris kaua, siis on mõtekas korraga  juba rohkem teha.


450 grammi võid 

1 teelusikatäis vanilje ekstrakti
120 grammi tuhksuhkrut 
1 teelusikatäis küpsetuspulbrit
520 grammi jahu  
2 grammi soola
pool sidrunit
Oma maitse järgi täidiseks marmelaadi, moosi või kreemi.

Sulata pliidil keskmisel kuumusel või, kuumuta umbes 5 minutit, kuid ära lase kõrbema.  Tõsta või pliidilt ning sega sisse suhkur, riivitud sidrunikoor ja vaniljeekstrakt. Sega kuni moodustab ühtlane kreemjas mass. Jahuta korralikult maha. 




Sõelu sisse omavahel segatud jahu, sool ja küpsetuspulber. Sega kuni moodustub ühtlane mass. Hoia enne küpsetamist külmikus vähemalt tund aega. Kuumuta ahi 180 kraadini. Võta teelusikas, supilusikas või lausa jäätisekulp. Kõik oleneb sellest, millise suurusega küpsiseid soovid. Võid taigna ka lihtsalt vormida ümmarguseks ja lõigata sealt umbes 0,5 cm paksuseid kettaid või kasuta näiteks piparkoogivorme. Mina kasutan seekord supilusikat.




Täida lusikas taignaga ja suru siledaks, tõmba ettevaatlikult tainas lusikalt näppudega maha ja aseta kumer pool üleval, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 




Küpseta ahjus keskmisel tasemel ca 12 minuti või kuni küpsised on pealt kergelt pruunikad. Jahuta maha ning määri siledale poolele marmelaadi või kreemi, suru õrnalt teine pool peale ja raputa peale tuhksuhkrut. Kui teed ilma täidiseta küpsiseid, siis võid neid vabalt ka külmutada. Umbes tunniga sulavad need üles ja on maitselt nagu alles küpsetatud.







Sokrates on öelnud  " Iga inimene peab õppima ja harjutama seda, milles ta tahab saavutada täiust.
 "

Ma olen temaga nõus, sest ainult harjutamine teeb meistriks.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar