Seda kihilist, mõnusalt soolakat ja ülimalt maitsvat saiakest ei ole mina mitte teps ammu maitsnud ja tänane päev seinte vahel lausa sunnib seda tegema. Osaliselt on süü ka praegu levival haiguspisikul, mis ennast osavalt minu külge puukis.
Natuke laisalt ma seda küll tegin aga ega see maitset nüüd küll ei mõjutanud.
650 grammi kvaliteetset nisujahu
25 grammi presspärmi
2,5 teelusikatäit suhkrut
2,5 teelusikatäit soola
3-3,5 dl toasooja vett
200 grammi võid
Alustada tuleks kuivainetest ja seda sellega, et segate omavahel jahu, suhkru ja 1,5 teelusikatäit soola ja seejärel sõelute selle korralikult läbi. Segage toasoe vesi pärmiga ja valage see sõelutud jahuga läbi. Sõtkuge kätevahel korralik taignamass ja jätke sooja kohta kerkima vähemalt 1,5 tunniks. Peale seda kui taigen on kerkinud, asetage see jahuga kaetud tööpinnale ja mudige käte vahel läbi. Rullige korralik 0, 5 cm ristkülik. Katke kolmveerand taignast toasooja võimassiga, mis on segatud ülejäänud soolaga. Kasutasin või laialimäärimiseks silikoonist pintslit.
Järgmiseks tõstke võivaba pool üles ja asetage see võiga kaetud taignapoolele niimoodi, et saate võise poole omakorda tõsta eelnevale.
Pressige kätega õrnalt taignale, et õhumullid eemalduks ja katke taigen rätikuga. Taigen võib nüüd kerkida veel ca 7 minutit. Seejärel korrake uuesti protseduuri ehk rullige taigen laiali ja tehke samad võtted võiga. Katke taigen jälle rätikuga ja oodake 10 minutit. Eelkuumutage ahi umbes 210-220 kraadini. Seejärel rulli taigen ettevaatlikult laiali ja lõika sellest enam-vähem ühesuurused tükid.
Mina määrin nüüd taignaplaate veel kergelt muna ja piima seguga aga see pole kohustuslik. Kui te ei viitsi väga palju mässata, siis tõstke iga nurk keskele ja määrige uuesti muna-piima seguga. Võite ka teha nii, et peale nurkade keskele tõstmist kordate sama võtet veelkord, saate lihtsalt ilusama väljanägemisega saiakese, mina olin täna laisk ja läksin kergemat teed.
Laske saiakestel nüüd veel enne ahju panemist kerkida ca 5 minutit. Küpsetage kuni saiakesed on kuldpruunid ehk umbes 15-20 minutit. Serveeri koos singi- või sulatatud juustuviiludega. Kõlbavad tegelikult ka ilmasuguste lisanditeta nii hommikuseks kohvikõrvaseks kui kiireks lõunaeineks.
Nii lihtne see tegelikult oli, lihtsalt kättevõtmise asi !
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar