JÕHVIKA-RABARBERIKOOK










Kindlasti on paljudel veel sügavkülmikus peidus rabarberit ja jõhvikaid ja enne kui uus saak peale tuleb, oleks hea vanemad ära kasutada. Jõhvikateni on küll palju aega aga rabarberihooaeg on peagi käes ! Just seda taime peetakse esimeseks tõeliseks kevadekuulutajaks, millest saab valmistada imemaitsvaid kooke ja magustoite ning teisi häid toite. Igal aiamaal  peaks olema mõned rabarberipõõsad, neid on lihtne hooldada ja saaki annavad tublisti.
 Kui rääkida rabarberi kasulikkusest, siis on ta eelkõige väärtuslik selle poolest, et sisaldab rohkesti kergesti omastatavat kaaliumi, mis aitab säilitada normaalset südametööd ja vererõhku ning seetõttu ära hoida südameatakki, ajurabandust ja ohtlikku südamearütmiat. Nii nagu teistes taimedes, on rabarberiski üsna märkimisväärsel hulgal kiudaineid, mida meie organism otseselt ei omasta, kuid need on normaalses seedetegevuses hädavajalikud koostisosad. Kõige rohkem on rabarberis vett, ligikaudu 90 protsenti toorete rabarberite leherootsude kaalust. Valke on tühiselt, kõigest alla protsendi, ning ka rasvad puuduvad. Magususega pole lood samuti kiita, sest süsivesikute osa küünib kõigest paari protsendini. Rabarber sobib hästi nende menüüsse, kes soovivad hoida saledat joont, sest 100 grammi söömisel saab organism energiat kõigest 12-16 kcal. Kui aga mõelda, milliseid maitsvaid roogi võiks rabarberist teha, siis tulevad tavaliselt meelde ainult rabarberikook ja kissell. Siin allpool aga väärt retsept, mis viib maitsemeeled kõrgustesse.

200 grammi mandlijahu
200 grammi hapukoort ( 20 %)
1 tl küpsetuspulbrit
50 grammi võid
2 kanamuna
2 supilusikatäit tuhksuhkrut
1 teelusikatäis vaniljesuhkrut
250 grammi tükeldatud rabarberit
150 grammi jõhvikaid
1 supilusikatäis tärklist

Vahusta hapukoor, lisa kanamunad, küpsetuspulber, suhkrud ja või. Mikserda veel paar minutit ja sega käsitsi sisse tärklisega segatud rabarberitükid ning jõhvikad.
Vala segu ettevaatlikult väiksemasse lahtikäivasse koogivormi ja küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures 50 minutit. Lülita ahi välja ja lase suurem kuumus välja. Lase koogil olla ahjus veel ca 10 minutit. Tõsta kook välja ja lase räti all täielikult jahtuda. Puista peale tuhksuhkrut. Serveeri vahukoore ja-või vaniljekastmega. 



Nii lihtne see oligi. Nautige elu ja kooki !





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar