Täna teeme üht eriti hõrku kalarooga ja selleks on tuunikala. Küpsetame seda teistmoodi kui tavaliselt-nimelt soolaplaadil aga enne natukene juttu kalast endast. Tuunikala on rohkem tuntud Kaug-Idas ja Jaapanis. Jaapanist pärineb ka rekordsumma mida maksti ühe kilogrammi tuunikala eest ja selleks oli ligi tuhat eurot kilogrammi eest. Populaarseks muutuks see Jaapanis tegelikult alles kuuekümnendatel aastatel, enne seda peeti punase lihaga kala lihtrahva toiduks. Aristrokaat mekutas rohkem valget kala. Toorena on tuunikala liha värv heleroosast tumepunaseni. Küpsetades muutub liha suhteliselt halliks.
Jaapanis kasutatakse tuunikala enamasti sushide ja sashimide valmistamisel.
Kasutan soolaplaati kala küpsetamisel esimest korda ja kellel on plaanis see soetada, siis soovitan soojalt. Sellel valmistad nii liha kui kala, rasvainet kala küpsetamisel ei kasuta üldse, seega saab tervisliku ja väherasvase toidu. Kui olete soolaplaadi soetatanud, siis tehke esmalt nii nagu juhend õpetab, seejärel on kasutamine ülimalt lihtne ja mugav.
150 grammi tuunikala sööja kohta
värskelt jahvatatud piprasegu
näputäis soola
0,5 sidruni riivitud koor
Puistage kala mõlemale poole nii soola kui pipart ja seejärel sidruni riivitud koort. Laske kalal mõni minut tõmmata.
Valmistage esmalt lisandid, sest kala küpsetamine võtab ainult loetud minutid. Kasuta grillimiseks paprikat, porgandit, kartulilohke, pastinaaki, brokolit. Tükelda kõik aedviljad suupärasteks ja maitsesta neid soola, pipra ja võibolla näputäie riivitud muskaatpähkliga, sega kõik kvaliteetse õliga läbi ning grilli ahju ülemisel tasemel 180 kraadi juures ca 15 minutit. Seejärel tõsta aedviljad ahjust välja ja pane sinna ahjuplaadile asetatud soolaplaat. Kuumuta ahi 250 kraadini ning lase plaadil olla sellel kuumusel ca 30 minutit.
Valmista vahepeal üks mõnus lisand ja selleks vajad :
2 dl vahukoort
näputäis soola, pipart ja peotäis tükeldatud rohelist sibulat.
Vahusta vahukoor, lisa maitseained ja sega korralikult läbi. Tõsta külmkappi. Nüüdseks on soolaplaat saavutanud paraja kuumuse ja on aeg see ahjust välja tõsta. Alanda ahjus kuumust 220 kraadini ja tõsta aedviljad uuesti ahju küpsema.
Pane soolaplaadile maitsestatud tuunikala tükid ja küpseta mõlemalt poolt ca 1,5- 2 minutit.
Tuunikala võiks seest jääda õrnalt lillakaks aga kui teile meeldib läbiküpsetatud kala rohkem, siis küpsetage seda siiski natukene kauem.
Aedviljad on selle ajaga ahjus muutunud mõnusalt krõmpsuks ja ongi käes aeg toidu serveerimiseks.
Juurviljad taldrikule, kala peale ja pipravaht peale või kõrvale. Kõik koos pakuvad enneolematu naudingu.
Üks Iiri näitekirjanik armastas ikka öelda :" Pole siiramat armastust, kui armastus toidu vastu"
Ega ta selle ütlemisega palju mööda sellega pole pannudki....
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar