Mustsõstratort









Must sõstar on üks mõnus vitamiinipomm ja maitselt nii eriline. Annab hea ja erilise maitse mistahes söögile.  Võtame mõne lausega kokku ka selle suurepärase vilja päritolu ja omadused.
 Must sõstar (Ribes nigrum) kuulub sõstraliste sugukonda kuuluvasse perekonda sõstar. Tegu on varaviljuva kergesti paljundatava marjakultuuriga, mille vilju (marju) hinnatakse suure C-vitamiini sisalduse poolest. Must sõstar on pärismaine Kesk- ja Põhja-Euroopas ning Põhja-AasiasEestis tavaline aiataim ka ravimtaim. Musta sõstart kultiveeriti 11. sajandil Venemaa kloostrites ja linnades ning asundustes. Kasvatus Euroopas algas arvatavasti 17. sajandist.
Musta sõstart kasvatatakse kultuurtaimena marjade saamiseks juba alates 17. sajandist. Musta sõstra marju võib süüa toorelt, kasutada erinevates magusates küpsetistes, valmistada moosetarretisisiirupeid. Marju tarbitakse toorelt või valmistatakse neist siirupit, moosi, veinimahla jms. Lehti kasutatakse mitmesuguste köögiviljade konservimisel. 
Nii vilju kui lehti kasutatakse traditsioonilises meditsiinis ja värvainete valmistamiseks.Droogina kasutatakse vilju (Ribis nigri fructus) ja lehti (Ribis nigri folium). Marjade toime on üldtugevdav, kootav, uriini- ja higieritust soodustav. Tänapäeval soovitatakse musti sõstraid fenüülketonuuria aga ka kehvveresuse korral. Rahvameditsiinis kasutatakse marju neerukivide, reuma, liigesepõletike ja palaviku korral. Vastunäidustustest on teada niipalju, et antibiootikumidega koos tarbides suurendavad musta sõstra marjad (eriti lehed) antibiootikumide toimet. 2,5 dl musta sõstra marju sisaldab sama palju C-vitamiini kui väike apelsin.

Koogi põhi :

150 grammi taluvõid
80 grammi tumedat šokolaadi
4 kanamuna
2 dl piima
1 dl vett
1 dl õli
1,5 dl suhkrut
1,5 dl fariinisuhkrut
5 dl jahu
1 dl kakaopulbrit
2 teeelusikatäit küpsetuspulbrit
0,5 teelusikatäit peensoola
2 teelusikatäit vaniljesuhkrut


Sulata veevannil taluvõi ja šokolaad, sega piim, vesi ja õli ning lisa see eelnevale. Klopi kanamunad kergelt läbi ja nirista segusse. Sega korralikult läbi. Sõelu jahu ja sega see ülejäänud kuivainetega, lisa šokolaadisegule ja sega ettevaatlikult uuesti läbi.
Võta lahtikäiv koogivorm ( 23-26 cm läbimõõduga ), määri võiga ja vala tainas koogivormi. Küpseta eelkuumutatud ahju keskmisel 17 kraadi juures ca 50 minutit. Jahuta käteräti all, et koogipõhi liigselt ära ei kuivaks.
Võid kasutada koogipõhjast ka ainult poolt. Teise osa võid vabalt sügavkülmutada ja seda hiljem kasutada.



Seni kuni põhi jahtub, valmistame täidise.

2,5 dl suhkrut
5 dl vahukoort
4-5 munavalget
350 grammi mustsõstraid 
1 supilusikatäis vaniljesuhkrut
2 dl sidrunimahla
7 želantiinilehte

Kõigepealt võtame munavalged ja suhkru ning paneme need väiksemasse metallanumasse ja metallanuma omakorda poolenisti veega täidetud kastruli ja seda nii, et ülemise anuma põhi ei ulatu veeni. Laseme vee keema ja seejärel asetame väiksema anuma peale. Veeaurud küpsetavad munavalgeid ja sulatavad suhkrut.



Vispeldame käsitsi munavalgeid suhkruga seni, kuni suhkur on sulanud ja segu hakkab paksenema. Seejärel võime segu veevannilt eemaldada ja elektrimiksriga edasi töötada ja seda seni, kuni segu on täielikult jahtunud ja kõvaks vahuks muutunud. Selleks võib kuluda mitmeid minuteid.


Nüüd võta želantiinilehed ja pane need sidrunimahla sulama. Püreesta mustsõstrad. Vahusta vahukoor koos vaniljesuhkruga.


Sulatage paisunud želantiin nõrgal kuumusel täieliku lahustumiseni ja segage see mustsõstrapüreega.
Lisage vahustatud munavalgemass ja segage see püreega ettevaatlikult läbi, seejärel lisage vahukoor ja segage uuesti läbi. Saadud segu valage koogipõhjale ja pange see külmikusse tahenema. ( 6-12 tundi )



Kui tort on tahenenud, kaunistage meelepäraste vahenditega. ( mustsõstrad, šokolaadipuru, punased sõstrad jne. )




Kohe, kohe on kool algamas ja miks mitte rõõmustada peret sellise hõrgu koogiga!
Tundub keerukas või aeganõudev? Sugugi mitte! Kättevõtmise asi!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar